• DOLAR 32.334
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2285.658
  • ...
Genç Balkan Matematik Olimpiyatı sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Antalya'da bu yıl 17.cisi düzenlenen Genç Balkan Matematik Olimpiyatı sona erdi. Ev sahibi olması nedeniyle Türkiye'den 2 ekip yarışmalara katıldı.

 

Türkiye A takımı, 4 altın ve 2 gümüş madalya ile madalya sıralamasında birinci ve puan sıralamasında ikinci olurken, Türkiye B takımı puan sıralamasında üçüncü oldu. Olimpiyatların birinciliğini Türkiye'den Feyza Duman ile Romen öğrenci Ploscaru Ioan-Laurențiu paylaştı.

 

Türkiye A takımından; Ahmet İleri, Ömer Avcı, Enes Faruk Çona ve Mehmet Ali Şimşek altın; İlker Can Çiçek ve Ömer Yılmaz gümüş madalya kazanırken; B takımından Feyza Duman ve İhsan Mert Atalay altın, Hakan Sivük, Feyza Yavuz ve İbrahim Aşık gümüş ve Osman Berke Çankaya bronz madalya kazandı.

 

22-26 Haziran tarihleri arasında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı organizasyonunda yürütülen 17. Genç Balkan Matematik Olimpiyat'ında 19 ülkeden 11-15 yaş aralığında 115 öğrenci Sonlu Matematik, Geometri, Sayılar Teorisi, Analiz ve Cebir alanlarında ter döktü. Olimpiyatın Akademik yöneticiliğini Doç. Dr. Azer Kerimov, Problem Komitesi Başkanlığını ise Dr. Okan Tekman yaptı.

 

Öte yandan Genç Balkan Matematik Olimpiyatlarında derece alan öğrenciler, burada kazandıkları bilgi birikimi ve tecrübeyle sonraki yıllarda Uluslararası Matematik Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Bu öğrenciler Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda derece almaları durumunda ise 20 bin TL'yi bulan para ödülleri, ilgili alanlarda Devlet Üniversitelerine sınavsız geçiş hakkı ve lisans eğitimleri boyunca aylık bin TL burs gibi imkanlar kazanıyor.

 

Öğrenciler, Genç Balkan Matematik Olimpiyatlarında bugüne kadar 27 Altın, 30 Gümüş ve 23 Bronz madalya kazandı.

 

Türkiye'nin ilk kez 2003 yılında İzmir'de ev sahipliğini yaptığı Genç Balkan Matematik Olimpiyatları, ilk kez 1997 yılında Yugoslavya'da düzenlendi. 11 balkan ülkesinin yanı sıra dünyanın çeşitli coğrafyalarından misafir ülkelerin katılımıyla 17 yıldır devam eden olimpiyatlarda, katılımcı ülkeler takımlarını, kendi seçim kriterlerine göre ulusal matematik olimpiyatları sonucunda belirliyor ve madalya alan öğrencilere verilen ödüller de ülkelere göre farklılık gösteriyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir