• DOLAR 32.565
  • EURO 34.872
  • ALTIN 2431.218
  • ...
Alman İstihbaratçı ABD ve İngiltere`yi Savundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış istihbarattan sorumlu BND`nin eski başkanı Hans Georg Wieck, Almanya`nın da yurtdışında internet kullanıcılarını takib ettiğini belirterek, İngiltere ve ABD`nin internet istihbarat programlarını eleştirenlere karşı çıktı. Wieck, medyaya verdiği demeçte, bu istihbarat çalışmalarının kontrol tedbirleri olmadığını, Almanya`da da olmak üzere `terörle mücadele` çalışması olduğunu söyledi.

Eski BND şefi, Alman istihbaratının da dış ülkelerde yaptıkları takiblerin yasadışı olmadığını, diğer istihbarat çalışmalarından farkı bulunmadığını kaydetti. Wieck, bu çalışmalar yapılırken ülkeler arasında güven bulunması gerektiğini, elde edilen bilgilerin bu ülkelere karşı kullanıldığı izleniminin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Federal koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokrat Parti FDP`nin Başbakan adayı Rainer Brüderle ise, Amerikalıların ve İngilizlerin, Almanya`yı da içeren istihbarat çalışmalarını `çok dehşet verici operasyonlar` şeklinde değerlendirdi ve Alman internet ağlarında yapılan çalışmalar konusunda ayrıntılı bilgi verilmesini taleb etti.

Yine FDP`den Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, İngilizlerin `Tempora` isimli istihbarat programının AB`de tartışılmasını istiyor. Alman Federal Adalet Bakanlığı tarafından İngiliz Adalet Bakanlığına gönderilen iki mektupta, konunun Temmuz ayında yapılacak AB Adalet Bakanları toplantısında, `AB-Bilgi korunması yönetmeliği` kapsamında tartışılması gerektiği belirtildi.

YEŞİLLER, İNGİLTERE VE ABD`Yİ MAHKEMEYE VERMEK İSTİYOR

Yeşiller tarafından Federal Alman Parlamentosuna yapılan bir başvuruda, İngiltere`nin AB Antlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle dava edilmesi taleb edildi. Yeşiller Fraksiyon Başkanı Renate Künast, İngilizlerin açık bir şekilde temel hukuku ihlallerinin, İngiltere`ye karşı, yanlış anlaşılmaya meydan vermeden açık bir şekilde dile getirilmesi gerektiğini savundu.

Künast, Başbakan Angela Merkel`in Alman vatandaşlarının kontrol ve takib altında tutulmasını kabul etmemesi, federal hükümetin `Orwell` türü bu çılgınlığı hızlı bir şekilde sona erdirmesi gerektiğini ifade etti. Alman güvenlik yetkililerinin bu çalışmadan istifade edip etmedikleri konusunun da aydınlatılmasını istedi. Yeşiller, her iki ülkeye karşı, Alman federal hükümetinin Uluslararası Adalet Mahkemesine başvurma konusunda çalışma yapmasını taleb ettiler.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir