• DOLAR 32.476
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2474.068
  • ...
Putin`den ABD`ye Soğuk Duş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikan istihbarat örgütleri NSA ile CIA`in eski çalışanı Edward Snowden’ın Moskova Şeremetyova Havalimanı`ndaki transit bölgede bulunduğunu, ABD’ye iade edilmeyeceğini açıkladı.

Rus istihbaratının Snowden’la hiçbir zaman çalışmadığını ifade eden Putin, Rusya ile Amerika arasında suçluların iadesine ilişkin anlaşma olmadığını hatırlattı.

Finlandiya’da gerçekleştirdiği ziyarette Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Putin, Snowden’ın Rusya yasalarını ihlal etmediğini, bu yüzden gözaltına alınmadığını belirtti. Snowden’ın özgür bir kişi olduğunu ve bir an önce gideceği yeri belirlemesini isteyen Putin, bunun hem Rusya hem de kendisi için iyi olacağını söyledi.

ABD’nin Rusya’ya yönelik suçlamalarını da “saçma” olarak niteleyen Putin, “Rus istihbarat servisleri kendisi ile hiçbir zaman çalışmadı. Bugün de çalışmıyor. ABD ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Amerikalı meslektaşlarımız bunu anlayışla karşılar” dedi. Snowden’ın Rusya’ya transit yolcu olarak geldiğini hatırlatan Putin, “Bu bizim için de sürpriz oldu. O transit yolcu. Onun vize ya da başka belgelere ihtiyacı yok. Transit yolcu olarak bilet alıp istediği yere gitme hakkı var. O Rusya sınırlarını geçmedi. Bunun için Rusya vizesine de ihtiyacı yok” bilgisini verdi.

ABD’den ayrılan Snowden, önce Hong Kong’da gizlenmiş, iadesinin istenmesinin ardından da Moskova’ya uçmuştu. Ekvador Dışişleri Bakanlığı Snowden’ın siyasi sığınma talebinde bulunduğunu ve hükümetin gelişmeleri Moskova ile değerlendirdiğini açıkladı. Eski ajanın halen nereye gideceği konusu netleşmiş değil. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir