• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...

ŞIRNAK - Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi Başkanı Ferhan Dündar, Şırnak`ın ekonomik kalkınmasını sağlamak için hazırladıkları çözüm önerileri içeren raporu, "Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması"na katılan TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan`a verdi.

Şırnak bölgesinin kalkınması için başlıklar halinde 25 ayrı maddeden oluşan taslağı alan TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan, Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesine teşekkür ederek, taslak üzerinde çalışacaklarını söyledi.

İşte maddelerden bir kaçı
Cudi ve Gabar dağlarının yer altı kaynaklarını belirleme çalışması.

Şırnak kömür ocaklarında kömürü kalori yönünden zenginleştirme (yıkama) tesislerini açılmasını destekleme ve açılmasını zorunlu kılma.

Şırnak bölgesinde bulunan asfaltit ve çimento hammaddesinin çıkartılması ve işletilmesi tesislerinin açılması…

Bölgede bulunan maden kaynaklarının çıkarılması ve kurulacak olan fabrikaların mallarının Pazar yerlerine ucuz ulaştırması için Erbil`den Cudi dağı üzerinden İskenderun`a kadar uzanacak tren hatlarının oluşturulması.

Habur Sınır Kapısı`nın sınır kapılılığından çıkıp bir ticaret kapısı haline gelmesini sağlamak ve ikinci bir ticaret kapısının da daha açılmasını sağlamak.

Şanlıurfa Habur otobanının bir an önce bitirilmesi.

Bölgenin tarım potansiyeli önemli bir yer tutabilecek kapasitededir. Ve bu kapasiteye ulaşabilmesi için sulama kanallarının, kuyu ve sondaj çalışmalarının yapılması ve devlet tarafından desteklenmesi.

Meyve ve sebzecilikte gelişmesini sağlamak için seracılık desteğinin sağlanması.


Türkiye ve Suriye sınırındaki 911 bin km olan mayınlı alanların tarıma kazandırılması çalışması.

Köye dönüşün sağlanması ve hızlanması için köylülere konut ve hayvan desteğinin sağlanması.

Bölgede bulunan doğal enerji kaynaklarından faydalanma. Güneş enerjisi ve rüzgârla elektrik üretimi gibi.

Cizre-İdil ve Cizre-Nusaybin arasında bulunan bazalt taşlarının temizlenmesi ve temizlenen alanların tarıma kazandırılması, aynı zamanda bazalt taşlarının da ısı yalıtımı özelliğinden ev yapımında kullanılmasının faydalarının anlatılması.

Bölge esnafına faizsiz uzun vadeli kredilerin sağlanması
Bölgede bulunan iş adamlarına pozitif ayrımcılığın yapılması. Vergilerin düşürülmesi gibi…


Cizre sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların biran önce yapılması…

Bölge dışına çıkan mevsimlik işçilerin bölgede kalmasını sağlayacak adımların atılması.


Cizre`nin içerisinden akan Dicle nehrinin doğasını koruma, kordun boyunca çevre düzenlenmesinin yapılması ve nehrin doğasının bozan kum çıkartma tesislerinin şehirden görünmeyecek şekilde yukarıya ve aşağıya kaydırma çalışması

Bölgede bulunan genç nüfusun ve üniversite öğrencilerinin yönlendirilesi ve sanat kabiliyetlerinin geliştirilmesi çalışması

Gelişmiş yerlerden akademisyenler ve bilim adamlarının bölgede seminer vermesini sağlama.

Bütün bunlarının yapılması için hükümetin ve iş adamlarının desteğinin olması ve devletin bölgede kurulan fabrikalara destek sağlanması… (Abit Dündar - İLKHA)