• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Uzmanlardan sıcaklık uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - Dâhiliye Uzmanı Doktor Ömer Aydın Yıldırım, vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyararak, çocukların, tansiyon problemi bulunan hastaların, diyabet hastalarının, özellikle öğlen saatlerinde dışarıya çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.


Sıcak havaların olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Uz. Dr. Ömer Aydın Yıldırım, "Özellikle kronik hastalıkları olan tüm hastalar için önemli. Bütün hastalıklarda, dolaşım sistemleri gibi, şeker metabolizması gibi, kolesterol metabolizması gibi bütün bunlar, su, tuz ve yediğimiz bütün yiyeceklerden etkilenen şeyler. Tabi sıcaklarda da doğal olarak, sıvı kaybı, tuz kaybı gibi sorunlar oluyor. Bunlardan dolayı insanın tansiyon düzeni, kalp ritim düzeni, şeker düzeni etkilenebiliyor" ifadelerini kullandı.


Özellikle solunum hastalığı olanların sıcak havalarda daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım, "Vücut sıvı kaybettiği zaman solunum yollarında kurumaya bağlı nefes darlıkları artabiliyor. Sıcaktan korunmak özellikle böbrek hastaları için çok önemli. Böbrek yetersizliği olanlarda yine sıvı azalmasına ve kullanılan ilaçların idrar sökücü özelliğine bağlı olarak sıvı ve tuz kaybından dolayı ciddi bir etkilenme olabilir. Beynin sıcaklık hissini az hissetmesinden dolayı vücut hava sıcaklığının değişkenliklerine biraz geç tepki verebiliyor. Buna bağlı olarak da terleme ya da sıcaklığı düşürücü vücut tepkileri hemen belirmez. Bu da farkında olmadan, hastalarda ciddi belirtilere yol açabilir" dedi.


Bol bol sıvı tüketin!
Günlük normal insanların bile yaklaşık iki veya iki buçuk litre sıvıya ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Bazı hastalarda daha da fazla olması gerekiyor. En azından 10 veya 12 bardak sıvı alınması önemli. Tabi sıvıların özelliği de çok önemli. Çünkü her içtiğimiz sıvı vücudun sıvı dengesini rahatlatmıyor. Burada, şekerli dediğimiz şerbetli içecekler, ya da meyve suyu gibi şeker oranı yüksek olan içeceklerden ziyade, daha çok su veya ayran türündeki içeceklerin tercih edilmesi önemli. Bazı hastalarda çok ciddi tansiyon problemi veya böbrek yetmezliği yoksa sodanın da çok önemli etkili olduğunu söyleyebilirim" dedi.


Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Yıldırım, "Tabi güneş normalde insan sağlığı için lazım olan bir şey. Ama belli saatlerde yani ikindi vakti saat 17.00'dan sonra, ya da sabah 09.00 ya da 09.30 saatleri arasında insanlar güneşe çıkabilirler. Ama özellikle güneşin çok dik geldiği ve direk temas ettiği saatlerde vatandaşlarımızın dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkacak olan vatandaşlarımıza ise özellikle, güneşlik gibi, ya da şapka gibi koruyucu önlemler almaları gerekiyor. Eğer, baş dönmesi, göz kararması veya soğuk bir terleme gibi ya da fenalık hissi gibi belirtilerle karşılaşabilirler. Bu tür durumlarda, muhakkak yanlarında su veya sıvı içecekler bulundurmaları önemli. Daha önceden hastalıkları olanlar varsa da, hiç beklemeden, bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Yine ramazan ayı gelmeden önce de, vatandaşlarımızın rutin kontrollerini yaptırıp, doktorların uygun görmesi halinde ibadetlerini yerine getirmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir