• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...
Snowden Bilmecesi Sürüyor; Rusya`ya Gitmemiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD yönetimi Ulusal Güvenlik Dairesi`ne (NSA) ait gizli belgeleri sızdıran CIA eski çalışanı Edward Snowden, Rusya`nın başkenti Moskova havalimanında siyasi iltica talebinde bulunduğu Ekvador`a gidebilmek için resmi süreci bekliyor.

ABD`nin Snowden`e yardımcı olan ülkelere yönelik eleştirisine tepki gösteren Moskova, CIA eski ajanın Rusya sınırlarını geçmediğini savundu.

Moskova`da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ben öncelikle Snowden`le ilgili herhangi bir işlem yapamayacağımızı ifade etmek isterim. O kendi yolunu çizmiş. Buradaki birçok insan gibi biz de bunu basından öğrendik." dedi.

ABD`nin Rusya`ya yönelik suçlamalarının kabul edilemez olduğunu kaydeden Lavrov, "ABD`li yetkililerin bu davranışları için herhangi bir gerçeklik yok. Rusya, Snowden`e yönelik, Amerikan yargısı ile olan ilişkileri ile ilgili ya da dünya turu ile ilgili herhangi bir girişimde bulunamaz. Bağımsız olarak kendi yolunu çizmiş. Biz de bunu basından öğrendik. Kendisi Rusya sınırlarını geçmedi." ifadelerini kullandı.

Snowden`e yardımcı oldukları için Çin ve Rusya`yı suçlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, CIA eski çalışanının gizli bilgileri ifşa ederek terör örgütlerine yardımcı olduğu için de vatana ihanet ettiğini savundu.

Henüz doğrulanmayan raporlara göre, Snowden Moskova`da Şeremetyova Havalima`nında transit bölgede duruyor. Rusya vizesi olmayan Snowden`in önce Küba`ya gideceği ifade edilmiş, sonrasında da Ekvador`a siyasi sığınma için başvurduğu belirtilmişti.

Snowden`in dün öğle saatlerinde Kuba`ya uçtuğu iddia edilmiş, sonrasında ise yalanlanmıştı. Rus havayolu şirketi Aeroflot`un Moskova-Havana uçuşunda Amerikan eski ajanının bulunmadığı kaydedildi.

Snowden, 2009`da Londra`da düzenlenen G20 zirvesinde ABD ve İngiliz istihbaratının konuk ülke üyelerinin telefonlarını dinlediğini ve yazışmalarını ele geçirmeye çalıştığını öne sürmüştü. Snowden, Amerikan istihbaratının Google, Microsoft, Apple ve başka IT şirketlerinin kullanıcılarının şahsi bilgilerine, mail, mesaj ve diğer yazışmalarına ulaşabildiğini iddia etmişti.

Mayıs ayında Hong Kong`a giden Snowden, Washington`ın iade talebinin ardından Rusya`nın başkenti Moskova`ya geçti. Snowden`in siyasi sığınma hakkı verilmesi durumunda Ekvador`a gitmesi bekleniyor.

Ekvador, daha önce de WikiLeaks kurucusu Julian Assange`ye siyasi sığınma hakkı vererek gündeme gelmişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir