• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
Çözüm Süreci`nin İkinci Aşaması 4 Ayaklı Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm Süreci`nde önemli bir aşamaya gelindiği belirtiliyor. Son olarak BDP`li yetkililerin "PKK`nın çekilme süreci Haziran`ın son haftasında tamamlanacak" şeklindeki açıklamaları ile "İkinci aşamaya geçiliyor" şeklindeki açıklamaları sürecin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Bu kapsamda son olarak yedinci kez İmralı`ya bir heyet gitti.

Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi`nin belirttiğine göre heyet İmralı`ya giderken hükümette aynı gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında süreçle ilgili atılması gereken adımları görüşüyordu. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan`ın oluşturduğu heyet dönüşte önemli açıklamalarda bulundu. Öcalan`ın mesajlarını açıklayan heyet, Öcalan`ın da ikinci aşamaya geçildiğini kendilerine aktardığını belirtti.

İddiaya göre dünkü Bakanlar Kurulu`ndan sonra çözümün ikinci aşaması başlıyor. Bu ikinci aşamanın dört ayağı var. Bunlar; 1-Anadilde eğitim, 2-Yerel yönetimler şartındaki şerhin kalkması, 3-Terörle Mücadele Yasası, Türk Ceza Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası`nda yer alan cezalar bire indiriliyor. Bir kişi her birinden ayrı ayrı cezaya çarptırılmayacak.

Selvi`ye göre dördüncü ayak ise eve dönüşlerle ilgili olacak. Bu da PKK`nın silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesinden sonra gündeme gelecek. Eve Dönüş Yasası`nın kapsamı genişletilecek.

KAYGILAR

Konuyu yakından takip eden Hürriyet`ten Hüseyin Yayman`a göre sürece hükümet cephesinden bakıldığında herhangi bir sorun görülmüyor. Hükümet geri çekilme sürecini izlerken, örgüte katılmaları dikkatle not ediyor. Çözüm sürecine desteğin Mart`tan bu yana düzenli olarak arttığı ifade ediliyor.

BDP cephesinden bakıldığında ise özellikle takvim ve usul konusunda ciddi eleştiriler var. BDP, başta yeni anayasa olmak üzere demokratik reformların hızla tamamlanması istiyor. Güven ve muhataplık sorununu çözen Ankara bu defa zamanlama konusunda sorun yaşıyor. Aslında son günlerde olanlar tarafların tabanlarına mesaj kaygısı taşıyan taktik hamleler. Herkes görevini biliyor ancak bunu zamana yayıp, masada güç kaybetmek istemiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir