• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
Bitlis halk sağlığı toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara hitap eden Bitlis Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Yakışır, insan sağlığına değer vermenin insani bir vazife olduğunu belirterek, "Bitlis'te yaşayan tüm yurttaşlarımızın sağlığıyla ilgilenmek biz hekimlerin öncelikle insani görevidir. Bu görevi layıkıyla yerine getirmek için hepimiz birlikte tüm gayretlerimizi sarf ederek çalışmalıyız. Halk sağlığını korumak ve halka iyi bir sağlık hizmetini götürmeyi kendimize vazife olarak bilmeliyiz" dedi.

 

Halk sağlığında hayal edilmeyen noktalara geldik

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Bitlis'te sağlık hizmetinde hayal edilmeyen noktalara gelindiğinin altını çizen Yakışır, "Daha önce Bitlis'te olmayıp yeni hayata geçirdiğimiz "Misafir Anne Projesi Eylem Planı" ile ilimizde anne ölümünü ebediyen lügatten çıkarmayı ummuyoruz. Daha önce ilin coğrafi koşulları ve kış şartları düşünüldüğünde doğum sancıları nedeniyle yollarda hayatını kaybeden anne adayları mevcuttu. Ama bu projeyle doğumuna haftalar kala anne adaylarını misafir ederek daha sağlıklı ve zamanında bir doğum gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Son altı ay içerisinde gebeliğin başlamasıyla doğumdan sonraki 40 güne kadar ölüm vakaları ilimizde elhamdüllilah yaşanmadı. Bağışıklamada (aşılama) Bitlis olarak ilk defa geçen sene bakanlığın hedefini tutturduk. Bebek ölümlerinde yılsonunda hedefimiz Türkiye ortalamasının altına inmektir" ifadesini kullandı.

 

Türkiye de KETEM'i olmayan tek il olan Bitlis'e KETEM'i kurdu

Geçen seneye kadar Türkiye de KETEM'İ olmayan tek ilin Bitlis olduğuna dikkat çeken Yakışır, sözlerini şu sözlerle bitirdi: "Göreve geldiğimizde Türkiye de KETEM'i (Kanser Erken Teşhis, Tarama Merkezi) olmayan tek yer Bitlis iliydi. Buradaki mağdur insanlar bu taramayı yapmak için yüzlerce kilometre kat ederek ya Van iline ya da Diyarbakır iline gidiyorlardı. Maddi imkânları olmayan insanlarda bu taramayı yapmıyordu. Çok şükür bugün ilimizde bu merkezi kurduk. Tarama sayılarımızla geçen sene eleştiri aldığımız kurumlardan şimdi övgü alıyoruz. Her ilçeye yeni araç temin ettik. Kısa süre içerisinde gebe sınıfı açarak, halk sağlığı laboratuarını aktif hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

 

Pediatrik gastroenteroloji uzmanı Dr. Zeren Barış da toplantıda yaptığı sunumda, 0-3 yaş arası bebek beslemesinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bundan sonra sıkça seminerler düzenleneceğini belirterek, bu seminerlerin çok verimli geçeceğine inandıklarını söyledi.

 

Program, katılımcılara katılım belgesi verildikten sonra karşılıklı soru cevaplar ve sunumlarla devam etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir