• DOLAR 32.524
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2426.935
  • ...
Erciş'te kiracıların konut kuraları çekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Valisi Münir Karaloğlu, 23 Ekim 2011 yılında Erciş ilçesinde meydana gelen depremde, mülkiyet sorunu yüzünden konut sahibi olamayanlar ve kiracı vatandaşlar için TOKİ tarafından yaptırılan konutların kura çekimine katıldı.


Geçtiğimiz hafta Van'da kiracılar ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların konut kuralarının ardından bugünde Erciş ilçesinde kuralar çekildi.


Karataşlar mevkiinde bulunan Erciş Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen kura çekiminde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, deprem sonrası Türkiye'deki afet yasasına göre hak sahibi olması mümkün olmayan kiracı ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların konutlarına kavuştuğunu söyledi.


Bundan önceki tüm depremler incelendiğinde hiçbir deprem sonrası kiracı ve oturduğu evin tapusu kendisine ait olmayan hiç kimseye konut verilmediğini anımsatan Karaloğlu, bu uygulamanın olduğu tek yerin Van ve Erciş ilçesi olduğunu kaydetti.


Karaloğlu, "Erciş'ten yaklaşık 3 bin 200 kiracı müracaat oldu. 2 aylık titiz bir çalışma ile bu rakam yaklaşık bin 700'e düştü. Ve şuanda bin 700 vatandaşımızın içinden 500 tanesi kiracı hak sahibi olacak. Bu çok yüksek bir oran... Geçen hafta Van'ın kiracı kuralarını çektik, Van'da 13 bin 200 kişi arasında 500 kişi hak sahibi oldu. Van'da 26'da 1, Erciş'te ise 3'te 1 hak sahibi oldu. Gönül isterdi ki; bu bin 700 vatandaşımıza da ev verebilelim. Ama nihayetinde imkânlar var. O imkânları vatandaşımıza kullandırmak istiyoruz. Eğer talep vereceğiniz evden fazla ise orada kura çekmekten başka şansınız yok" dedi.


Depremin büyük bir kriz ve felaket olduğunu belirten Karaloğlu, "Ama krizi iyi yönetirseniz, kendiniz için fırsata da çevirebilirsiniz. Şimdi 'Kentsel Dönüşüm' projesi başlayacak. Kentsel Dönüşüm'ün çalışmaları Erciş'te hızla devam ediyor. Kentsel Dönüşüm bittiğinde inanın Kuzey Van Havzası'nın zaten en önemli merkezi Erciş'ti, ama bu çalışmalardan sonra gerçekten parlayan yıldızı olacak. Bu bölgenin en önemli ticaret merkezi, sağlık merkezi, eğitim merkezi, turizm merkezi olacak Erciş. Altyapıda, kanalizasyonuyla içme suyu ile üst yapıda merkezdeki büyük camisi, terminal binası, belediye hizmet binası, şehir geçişi, sahil yoluyla, mükemmel okullarıyla, adliye binası, emniyet binası, hastanesiyle, postanesiyle gerçekten Erciş çağdaş, modern daha yaşanılabilir bir kent haline geliyor" diye konuştu.
Konutlarla ilgili iddialara cevap verdi.


Son günlerde kamuoyunda dolaşan "Konut kuralarında haksızlık yapılıyor" eleştirilerine de cevap veren Vali Münir Karaloğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı. "Bugünkü kuralara noter huzurunda çekiliyor. Kamuoyunda ve bu konuda da bana mail atan vatandaşlarımız oluyor. 'Efendim bu işte üçkâğıt varmış? Noterin işinde üçkâğıt olamaz. Noter öncelikli kendisini yakar. Hiçbir noterde sizin hatırınıza kendisini yakmaz. Bu kura noterin huzurunda olacak. Bu kutulara kimin ismi girdiyse onların arasında çekilecek. İsimleri de notere biz verdik. Ve o isimler arasından çekilecek. Bugün biz 500 kişiye kura çekeceğiz. 100 tane de yedek çekeceğiz. Bu 500 kişiyi tekrar bir daha incelemeden geçireceğiz. Olur ki gözümüzden kaçmış olur. Yapılan incelemede o vatandaşımızın üzerine tapulu bir ev veya arazi çıkarsa onun kurası iptal edilerek, yedekteki birinci sıradaki vatandaşı onun yerine alacağız. Bunu herkesin bilmesi lazım... Vatandaşlarımız bundan emin olabilirler; biz hata yapmamak için adeta iğne ile kuyu kazdık. Hata yok mudur? Olabilir. Bu işlemleri yapan arkadaşlar da nihayetinde insan. İnsanın olduğu yerde hatalar olabilir. Ama kasıt yoktur. Bundan emin olabilirsiniz. Hatamız varsa ve bunu fark edersek bunu da düzeltiriz. Ve düzelteceğiz. Bunu da vatandaşlarımıza 'söz' veriyorum" diye konuştu.


Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu'nun da yaptıkları konuşmaların ardından kura çekimine geçildi. (Hamza Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir