• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 Kürtçe eğitime özel okul formülü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anadilde eğitim talebine yönelik ciddi bir adım atılıyor. Hükümetin önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağı düzenleme, özel okullarda Kürtçe eğitime imkân tanıyor. Uygulama,  diğer diller için de örnek teşkil edecek. Çerkezce, Boşnakça ve Arapça eğitim veren özel okullar da açılabilecek.

Zaman Gazetesi`nden İsa Yazar`ın haberine göre hükümet, çözüm süreci kapsamında önümüzdeki günlerde yeni bir paket açıklamaya hazırlanıyor. Pakette en dikkat çeken düzenlemelerden biri de anadilde eğitimle ilgili. Son rötuşları yapılan çalışmalara göre, özel okullar Kürtçe eğitim verebilecek. Bu amaçla bir dizi yasal değişiklik yapılacak. Anayasa`nın 42. maddesinde "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez." ifadesi yer alıyor.  Bu maddeye `özel okullarda anadil dışında eğitim yapılabilir` hükmü eklenecek. Değişikliklerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açılacak özel okullara Kürtçe eğitim izni verecek. Mevcut özel okullara da bu imkân tanınacak. Devlet okullarında ise Kürtçe `seçmeli ders` olarak okutulacak. Bu arada yeni düzenleme diğer diller için de örnek teşkil edecek. Böylece Arapça, Boşnakça, Çerkezce gibi dillerde de özel okul açmak mümkün olacak.

Özel okullarda Kürtçeye izin verilirken belli bir süre Türkçe eğitim yapılması da şart koşulacak. Böylece bu okullara devam eden öğrencilerin Türkçe öğrenmesi sağlanacak. Eğitim dilinin Kürtçe olması dışında bu amaçla açılan özel okullar, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu`na tabi olacak. Anadilde eğitim talebine özel okul formülü, birçok alanda rahatlama getirecek. Öncelikle bu okulların öğretmen ve benzeri sorumluluğu okulu açanlarda olacak. Devlet, Kürtçe eğitim verecek öğretmen aramak zorunda kalmayacak. Öte yandan Kürtçe eğitim verecek özel okulların desteklenmesi de gündemde. Böylece bu okulların eğitim hayatına devam edebilmesinin yolu açılacak. Aksi halde bu okulların ekonomik darboğaza girebileceği, anadilde eğitim veren kurslar gibi kısa süre sonra kapanabileceği belirtiliyor.

Özel okullarda Kürtçe eğitim verilmesi, diğer diller için de örnek teşkil edecek. Seçmeli ders uygulamasında olduğu gibi düzenleme, yaşayan dil ve lehçeleri de kapsayacak. Böylece Kürtçenin yanı sıra Çerkezce, Boşnakça ve Arapça gibi diğer dillerde de okul açmak mümkün olacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir