• DOLAR 32.568
  • EURO 34.706
  • ALTIN 2412.425
  • ...
"Engellileri düşünen yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Cuma Çilek, engellilerin sıkıntıları ve yaşadıkları zorlukları anlatarak yetkililerden engellileri unutmamalarını ve kendilerini de bu toplumun bir parçası olarak kabul etmelerini istedi.

 

Engelliler kamu gözünde zavallı kişilerdir

Engelliler için daha öncede Batman'daki engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Çilek, "Batman'da genel anlamda fiziki engellerin hat safhada olması, cadde, sokakların ve kamu kuruluşlarının eski yapı olması sebebiyle yeni düzenlemeler yapılmadığı için engelliler her alanda sıkıntı yaşıyor. Kamu kuruluşlarında yapılan rampaların sembolik yapıldığını ve bir engellinin kendi başına çıkamadığını görüyoruz. 2005 yılında bir yasa çıktı engelliler için. 7 yıl içerisinde mimarlara yapılacak resmi dairelerin ve konutların engellileri göz önünde bulundurarak yapılması gerektiği söylendi ama yapılmadı. Bu yasa bir yıl daha uzatıldı ve uzatılması çok haksız oldu. Çünkü 7 yıl içerisinde yapılamayanın bir yıl içerisinde yapılamayacağı ortadadır. Bu şu anlama geliyor; engelli toplum kamu gözünde zavallı, insan gözüyle bakıldığı kişiler olarak algılanıyor" dedi.

 

Bizleri dikkate almıyorlar

Engellilerin çok büyük bir kitleye sahip olduğunu hatırlatan Çilek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasi partilere karşı bizimde oy kullanma hakkımızın olduğunu, eşit ilkelere göre hakkımızın olduğunu ve bizleri dikkate almadıklarını görüyoruz. Aslında biz, bunun tersine buna çok bakıyoruz. Bizim önümüze engel çıkaracak kişilere karşı tek vücut halinde mücadele edebileceğimizi bilsinler. Mimarların yaptıkları binalarda biz engellileri düşünerek yapmalarını istiyoruz. Bir gün onlarda engelli olabilecek düşüncesiyle kamu kurum ve kuruluşlarının, bina sahiplerinin bina yaparken zeminini önceden düşünerek yapmalarını istiyoruz."

 

Engellileri düşünen yok

Her ilde olduğu gibi Batman'da da yol sıkıntısı olduğunu vurgulayan Çilek, "Cadde ve sokaklarda yapılan kaldırımların engellilere göre uyumu yapılmamış. Rampalar onlara uygun yapılmamış. Kamu kuruluşlarında yapılan rampaların yasal olarak ceza almaması konusunda sembolik yapılmış. Rampalar sadece kapı önlerinde yapılmış ama binanın içine herhangi bir tedbir alınmamış. Bazı kurumlar 2-3 katlı ve asansörsüz yapılmış. Bunlar normal insanlara göre yapılmış engellileri düşünen yok. Geçen sene Diyarbakır Caddesi'ndeki yolun dörtte biri yapıldı. Bunun tamamı engelliye göre olsa dahi bir anlam ifade etmez. Batman'ın tamamı engelliye göre yapılması gerekir. Engelliler için yapılan yolda sembolik olarak ve yasa gereği yapıldı. Olması gereken şehrin tümüne engelli yolların yapılması gerekir ve bunlar olduğu zaman biz rahatlarız" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin yüzde 12'si engelli

Engellinin her alanda sıkıntı çektiğine dikkat çeken Çilek, "Mecliste kanunen verilen haklarımızın kâğıt üzerinde kaldığını düşünüyoruz. Engelliye gelince sıkı bir kanun uygulanıyor, ama bize verilen haklara gelince genelge ve yönetmelik dikkate alınmıyor. Bizi hiçe sayıyorlar, ama gün gelecek bu hakkı alacağız. Çünkü Türkiye'de trafik kazalarında sakatlananların bizim camiamıza katıldıklarını unutmasınlar. Engelli olarak Türkiye'nin yüzde 12'sine sahibiz. Umut ediyoruz ki, bu tür sıkıntılar, Türkiye genelinde çözülür. Mücadelemiz bunun içindir" şeklinde konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir