• DOLAR 32.525
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2487.938
  • ...

BİNGÖL-Olumlu politikalar ile küçükbaş hayvancılığın tekrardan canlandığını belirten DKKYB Başkanı Kaysadu, oğlak ve kuzular dâhil Bingöl'deki küçükbaş hayvan sayısının 754 bine ulaştığını söyledi.

Son yıllarda izlenen olumlu politika ile hayvancılıkta canlanma başlandığını belirten Kaysadu, 2010 yılında Birliği devraldıklarında 160 bin küçükbaş hayvanın desteklemelerden faydalandığını, bu sayıyı 311 bine çıkardıklarını belirtti.

''Bingöl'de hayvancılık sektörü canlanıyor''
Bingöl ekonomisinin hayvancılık üzerine kurulu olduğuna belirten Kaysadu,"Bingöl'ün iklimi, doğası ve sahip olduğu zengin meraları özellikle küçükbaş hayvancılığı cazip hale getiriyor. 90'lı yıllarda yaşanan üzücü hadiseler, göçe neden olurken birçok yetiştirici hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. 90'lı yıllarda bir milyonu aşkın olan küçükbaş hayvan sayısı 2009 yılında 200 bine kadar geriledi. Ancak 2010 yılından itibaren canlanma tekrardan başladı. Şuan 311 bin 248 koyun - keçi bulunurken bu sayı oğlak ve kuzular ile 754 bini buluyor" dedi.

"Çözüm süreci ile birlikte yaylalar daha canlanacak"
Çözüm süreciyle birlikte hayvancılığın daha fazla canlanacağını aktaran Kaysadu, "Ekonomisi hayvancılık üzerine kurulu olan ilimizde şuan ki hayvan sayısını yeterli bulmuyoruz. Hayvancılığın canlanması için Bakanlık destekleri sürerken bizde yerelde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte meraları bazılarının elinden çıkarıp hayvan yetiştiricilerimize verdik. Buda hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Çözüm süreci ile birlikte yaylalar daha canlanacak, yetiştiricilerimiz huzur içinde yaylaya çıkabilecek" şeklinde konuştu.

''Bingöl eskiden olduğu gibi hayvancılığın merkezi olacak ''
Hayvancılığın gelişimi için yılda 3 defa aşı desteği verildiğini belirten Kaysadu, bu yıl Bingöl'de 2 bin 595 yetiştiriciye, 311 bin 248 koyun - keçi için 5 milyon 129 bin 913 TL destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.

Tarım il Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ve İl Müdürü Sedat Ildız'ın hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağladığını belirten Kaysadu, "İlimizde bir ekip ruhu var. Bu sayede Bingöl eskiden olduğu gibi hayvancılığın merkezi olacak" ifadelerini kullandı.(Nihat Kanat-İLKHA)