• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Müslüman gencin sorumlulukları" semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Dünya Müslüman Gençlik Haftası kapsamında etkinliklerine devam eden Cizre Mustazaflar Cemiyeti, seminerlerinden 3.sünü Lise öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirdi. Dernek Gönüllülerinden Bülent Özden tarafından verilen seminerde "Müslüman Gencin Sorumlulukları" anlatıldı.

 

"İhtiyarlık gelmeden gençliğimizin kıymetini bilelim"
Allah'u Teâlâ'nın insanlara çok sayıda nimet verdiğini iman ve gençliğin de bu nimetlerden olduğunu belirten Özden, "Gençlik insan ömrünün en hareketli, bereketli ve verimli dönemidir. Bu verimliliğimizi Allah yolunda, onun emirleriyle haramlardan uzak durmakla bereketlendirebiliriz. Genç olmak demek dünyaya bağlanmak, haramlara dalmak değildir. Genç olmak demek Allah'ın haramlarından kaçınmaktır. Gençlik başlı başına bir değer, bir fırsat ve bir ganimettir. Onun için peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), "Beş şey gelmeden beş şeyin kıymetini biliniz" buyuruyor. Bu beş şeyden bir tanesi de ihtiyarlık gelmeden evvel gençliğimizin kıymetini bilmektir. Yani gençliğimizi boş, beyhude ve faydasız değil, okuyan, okutan, üreten, topluma menfaati dokunacak işleri yapıp, haramlara götürecek yolları kapatarak değerlendirebiliriz.

 

"Peygamber ilk iman edenlerin çoğu gençlerden oluşuyordu"
Gençler; dikkatle bir bakın Peygamberimizin ve sahabesinin hayatına; ona ilk iman eden neslin çoğu gençlerden oluşuyordu. Hz. Ali 9 yaşında, Zübeyr (15), Talha (15), Hz.Sâd (19), Mus'ab (18), Erkam Bin Erkam (16), Said Bin zeyd (19) yaşlarında iman edip en verimli yıllarını hatta tüm ömürlerini İslam'a adadılar. Size soruyorum bu sahabeler iman etmekle, gençliklerini İslam'a adamakla kaybettiler mi? Hayır. Çünkü kıyamete kadar örnek alınacak bir nesle öncülük edecekler, ahrete ki mükafatlarını ise yüce Rabbimiz kat be kat verecektir İnşallah" dedi.

 

"İslam'la hayat bulmayan gençlik ahlaki bozukluğa sebebiyet verir"
Gençliğinden vazgeçen bir ümmetin yarını olamayacağını ve gençler toplumları ayakta tuttuğun u ifade eden Özden, Gençlik nimeti İslam'la hayat bulmadığı zaman, zina, fuhuş, hırsızlık, kapkaç, anarşi, uyuşturucu ve terör gibi toplumu altüst eden ahlaki bozukluğa sebebiyet vereceğini söyledi. Her türlü kötülüğün özünde imansızlık olduğunu vurgulayan Özden, "Özellikle ahiret inancından uzaklaşan insan, kolay kötülük yapabilmekte, günah işleyebilmekte hatta canavarlaşabilmektedir. Fakat namaz kılan, oruç tutan, dini ibadetleri yerine getiren gençler, yalan, iftira, gıybet, içki, kumar ve fuhuştan uzaklaşırlar. Çünkü namaz insanı kötülüklerden alıkoyar" diye konuştu.

 

"Gençliğimizin bilincinde olma şuuruyla şimdiden beraat kandilinizi tebrik eder, Rabbim hayırlara, hidayetlere ve ümmetin kurtuluşuna vesile kılsın" diyen Özden son olarak, Müslüman gençlerde bulunması gereken özellikleri şöyle sıraladı:

 

- Müslüman sağlam bir akideye sahip olmalıdır.
- Sağlam akide kaynakları olan Kur'an, peygamber'in emirlerine kayıtsız-şartsız iman etmelidir.
- Başkasını düzeltmek istiyorsan önce kendini düzelt, örneklik sergilemelidir mümin.
- Salih ibadet, salih amelde birbirleriyle yarışma halinde olmalıdır.
- Sağlam ahlaka taşıyacak örneklikleri içinde barındırmalıdır.
- Fikri, kültür, siyasi, sportif ve eğitim alanlarında uzmanlık gerektirecek çalışmalarda bulunmaya gayret etmelidir.
- İhlas, hangi amel edilirse edilsin Allah rızası gözetilmelidir. (Tahirhan Osal - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir