• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...
Batmanlı çiftçiye 40 milyon lira hibe desteği verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile geldiği Batman Ak Parti il binasında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Batman'a yaptıkları yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

 

Ak Parti il binasına gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i Ak Parti yetkilileri kapıda karşıladı.

 

Karşılamanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Maliye Bakanı Şimşek Ak Parti konferans salonuna geçti. Burada söz alan Ak Parti İl Başkanvekili Mahmut Tileği, Batman Üniversitesi yolunun biran önce bitirilmesini ve Batman'ın gelişmesi için her türlü yatırımların yapılmasını bakanlardan istedi.

 

Batman'ın gelişmekte olan bir şehir olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Batman'ın büyük bir üretim ve sanayi potansiyelinin olduğunu ve önemli bir kavşak noktasında bulunduğunu söyledi.

 

Bölgedeki tüm meselelerin bir sorundan kaynaklandığını ifade eden Eker, "Eğer bu bölge üretim potansiyeline, iklim şartlarına, arazi varlığına ve petrole rağmen yeteri kadar arzu edildiği gibi refahtan pay almamışsa en önemli sebeplerinden bir tanesi Türkiye'nin özellikle son 30 yıl içerisinde kanamalı hale gelen temel meseleden kaynaklanıyordu. Hükümetimizin hayata geçirdiği çözüm süreciyle birlikte bu mesele inşallah barış içerisinde ilerliyor ve bu yönde de mesafe kat edildiğini görüyoruz" dedi.

 

Batman'da yaklaşık 124 bin hektar arazi var

Çözüm süreciyle birlikte diğer sorunların çözümünün de kolaylaştığını vurgulayan Eker, "En önemli sorun çözülünce diğer sorunlarda çözülüyor. Örneğin işsizlik, altyapı hizmetleri, kamu hizmetlerinin daha kaliteli hale gelmesi ve kurumsallaşma sorunları. Bütün bunların hepsi bu süreç ile birlikte hızla ilerliyor. Buraya yapılacak olan yatırım gelecekte bu bölgenin kalkınmasında çok önemli etkisi olacaktır. Batman'da yaklaşık 124 bin hektar arazi var ve bunların hepsi önemli verimliliğe sahiptir. Sol sahil sulamasının devreye girmesiyle birlikte bunların büyük bir kısmının sulamaya açılması söz konusudur. 12 bin kayıtlı çiftçimiz var. Hükümet olarak 12 bin kayıtlı çiftçimize sadece 2012 yılı içerisinde 40 milyon lira karşılıksız hibe desteği verdik. Hükümetimiz bugüne kadar Batmanlı 12 bin çiftçiye verdiği para yaklaşık 300 milyon liradır" ifadelerini kullandı.

 

Tarıma dayalı sanayi tesisi kuranlara yüzde 50 hibe desteği

Sadece hayvancılık için 2012 yılında 13 milyon lira destek verdiklerini dile getiren Eker, "Kim tarıma dayalı sanayi tesisi kurarsa bizler yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bizim Batman ilinde bitirdiğimiz tesis sayısı 44 tanedir. Sadece bu 44 tane tesise verdiğimiz para 11 milyon liradır. 4 tane daha tesisimiz devam ediyor. Bin 689 tanesine de makine projesine hibe desteği verdik. İki projeye verdiğimiz hibe desteğimiz 21 milyon liradır. Burada istihdam edilen insan sayısı da 601 kişidir. GAP Eylem Planı'nda burada yine büyük hayvancılık tesisleri kurulmasına yüzde 40 hibe desteği veriyoruz. GAP Eylem Planıyla büyük süt sığırcılığı işletmecileri kuruldu. Batman'da toplam 11 tane tesise yine yüzde 40 hibe desteği verdik" diye konuştu.

 

Türkiye'ye huzur ve güvenin gelmesi, temel meselelerinin çözülmesi için Hükümet olarak büyük bir çaba içerisinde olduklarını kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bu ülkede huzurun tesis edilmesi, Türk, Kürt kim varsa demokratikleşme ve sivilleşmeyi geliştirme yoluyla bu vatandaşlarımızın alnı açık ve başı dik bir biçimde ülkeye aidiyet bağlarının güçlendirilmesi ve gönüllülük esasıyla severek bu ülkenin bir parçası halinde kendini kabul etmesi ve kendini geliştirme için, altyapının düzenlenmesi sosyal şartların oluşması, iktisadi şartların oluşması bir demokratik sistem tesis edilmesi bizim gayemizdir. Amacımız Türkiye vatandaşlarını daha müreffeh ve daha iyi bir noktaya taşımaktır." (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir