• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
‘ABD Dünyaya Açıklama Yapmak Zorunda’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’nin başı, Hong Kong’ta dünyayı ayağa kaldıran açıklamalar yaptıktan sonra kayıplara karışan eski CIA ajanı Edward Snowden ile dertte. Çin basınında yer alan ve ‘çok sayıda yerel telekomünikasyon şirketinin ABD’nin siber saldırılarına maruz kaldığı’ iddiaları, Pekin’i öfkelendirdi.

Snowden, ABD’deki telekomünikasyon ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra, NSA’nın küresel bilgisayar ağlarından bilgi topladığı ‘PRISM’ programını ortaya çıkarmıştı.

ABC News’in haberine göre, South China Morning Post gazetesi, ‘PRISM programı kapsamında çok sayıda telekomünikasyon şirketinin siber saldırıya maruz kaldığını, saldırılarda cep telefonu mesajlarına ulaşılmaya çalışıldığını’ belirtti.

Gazete, ‘bir diğer hedefin, ülkenin önde gelen üniversitelerinden olan Tsinghua Üniversitesi olduğunu’ duyurdu.

‘ABD DÜNYAYA AÇIKLAMA BORÇLU’
Çin, Snowden’ın sızdırdığı belgelerin arasından çıkan yeni bilgilerin ardından Washington’a ateş püskürdü.

Devlete bağlı Xinhua haber ajansı, ‘ABD hükümetinin dünyaya bir açıklama yapmak zorunda olduğunu’ belirtti.

South China Morning Post gazetesi ise “En son iddialarla birlikte, belgeler çok ciddi sorunlara işaret ediyor... Bulgular, siber saldırılar kaşısında uzun zaman boyunca mağdur rolü oynayan ABD’nin, çağımızdaki en büyük suçlu olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

Xinhua, Snowden’ın kendisine iade edilmesini isteyen ABD için, “Washington ilk olarak kendi geçmişini temizlemeli... ABD, Çin ve diğer ülkelere casusluk programı hakkında açıklama yapmalı ve siber saldırıların kapsadığı alanı, boyutunu ve amacını açıklamalı” yorumunda bulundu.

HONG KONG’U TERK ETTİ
PRISM programını ortaya çıkararak dünyanın gündemine oturan 30 yaşındaki Edward Snowden’ın, Hong Kong’u terk ettiği açıklandı.

Hong Kong’lu yetkililer, Snowden’ın teslim edilmesi için yapılan talep hakkında bilgi vermezken, eski CIA ajanının alınacak bir karar hakkında temyize gitmesi halinde karar çıkmasının aylar, hatta yıllar alabileceğini belirtti.

South China Morning Post gazetesi, ‘Snowden’ın Rusya’ya gitmek istediğini, ancak asıl amacının İzlanda’dan sığınma hakkı almak olduğunu’ öne sürdü.

Rusya’nın Interfax haber ajansı ise Snowden’ın ‘Moskova’dan Küba’ya geçebileceğini’ ileri sürdü.

Bir diğer haber ajansı Itar-tass, Snowden`ın Küba`nın başkenti Havana`dan Venezuela`nın başkenti Caracas`a geçebileceğini iddia etti.(NTV)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir