• DOLAR 32.576
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2496.486
  • ...
Prizma`dan Daha Büyüğü Ortaya Çıktı: TEMPORA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`nin internet izleme programı Prizma`yı deşifre eden eski CIA ajanı Edward Snowden, İngltere`deki telefon ve internet takibinin ABD`ninkinden daha büyük olduğunu söyledi.

İngiltere`de yayınlanan Guardian gazetesinin haberine göre, ABD ve İngiltere`de yıllardır gizli kalan telefon ve internet izleme skandalı hakkındaki açıklamalarına devam eden Snowden, İngiliz elektronik dinleme ve izleme örgütü GCHQ`nun her gün telefon görüşmeleri ve internetten milyonlarca veri topladığını söyledi.

Snowden, İngiltere istihbaratının Tempora adlı bir program aracılığıyla telefon görüşmeleri ve internetten Prizma`ya oranla çok daha büyük miktarda veriyi aldığını söyledi.

Snowden`in açıklamalarına göre Tempora her gün 200 fiber optik kablo aracılığıyla 600 milyon telefon görüşmesini kaydederek 1 ay boyunca saklıyor. Saklanan veriler daha sonra aynı programla analiz ediliyor. Takip edilen internet içerikleri arasında ise Prizma`da olduğu gibi, kullanıcıların e-postaları, internet aramaları ve facebook hesapları gibi kişisel bilgi ve işlemleri bulunuyor.

Prizma ve Tempora, hem ABD ve İngiltere açısından şüpheli olan şahısların hem de bütün internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini takip ediyor.

Tempora`nın elde ettiği bilgiler gerekirse ABD`deki 850 bin çalışanı olan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile de paylaşılıyor.

Edward Snowden, İngiltere`nin Tempora`yı 18 aydır kullandığını da söyledi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir