• DOLAR 32.586
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2421.655
  • ...
"Beraat Gecesi'ni fırsat bilelim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


BATMAN - 23 Haziran Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gecenin Berat Kandili olması nedeniyle Berat Gecesi'nin önemi ve yapılması gerekenleri Hira Der Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek ve İmam Hatip Der Başkanı Molla Osman Teyfur ile konuştuk.
Beraat Kandili Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece tüm dünya Müslümanlarınca idrak edilecek.

Molla Beşir Şimşek, Beraat'ın Arapçada temize çıkmak anlamına geldiğini belirterek, "İçinde birçok feyiz ve bereketi barındırdığına inanıldığı için de 'mübarek gece', bu gecede ki ibadetler sayesinde günahların affına ve kulların temizlenmesine vesile olduğu için de 'Beraat gecesi' denir" dedi.

Ramazan ayına yaklaşırken nefsimizi temizleyelim
Allah'ın(c.c.) zamana yemin ederek zamanın önemine vurgu yaptığını dile getiren Şimşek, "Ancak bir kısım dilimleri vardır ki daha değerli ve bereketlidir. Dolayısıyla bu zaman dilimlerinin değerini bilip her zamandan daha çok bu vakitleri ibadetlerle geçirmek gereklidir. İşte bu kıymetli ve bereketli vakitlerden bazılarda 'üç aylar' diye bildiğimiz Receb, Şaban, Ramazan ayları ve onların içindeki mübarek gün ve gecelerdir" şeklinde konuştu.

Receb ve içinde Regaip ve Miraç gibi mübarek geceleri geride bıraktığımızı hatırlatan Şimşek, "İçinde bulunduğumuz Şaban ayının 14. gecesini 15'e bağlayan gece ise Beraat Gecesidir. Yani 23 Haziran Pazar gününü 24 Haziran Pazartesiye bağlayan gecedir. Mübarek Ramazan ayına yaklaşırken bugüne kadar işlediğimiz günah kirlerinden temizlenmek ve nefsimizin esaret zincirlerinden kurtulmak (Beraat etmek) için, bu mübarek gün ve gecelerin feyiz ve bereketlerinden bolca istifade etmek için, çokça ibadet etmek ve bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Yani Ramazanın faziletine kavuşmak için temiz olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının yoğun bir ibadet ayı olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Bu ayda oruçla, teravihle Kur'an halkalarıyla zekat ve sadaka ile yoğun ve bir o kadar da nefse ağır gelen bir ibadet ve bolluk ayı olacak. Dolayısıyla Receb, Şaban ve içlerindeki mübarek gün ve gecelerde yapacağımız ibadetlerle nefsimizi manevi kirlerden temizlemeli, nefsin azgın arzu ve isteklerinden nefsimizi kurtarmalı, adeta onu Rabbe kulluğa hazır hale getirmeliyiz" dedi.

Bugünlerde yapacağımız ibadetlerle nefsimizi manevi anlamda güçlendirmemiz gerektiğine işaret eden Şimşek, "Bu gün ve gecelerde bütün organlarımızı bedenimizi ruh ve fikrimizi ibadetlere alıştırmalıyız ki Ramazan ibadeti ona ağır gelmesin. Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın ve gecenin gündüzünü oruç tutun çünkü o gece güneş batıncaya kadar Allah Teala o gecenin fecrine kadar; 'Yok mu bana istiğfar eden (af isteyen), onu mağfiret (af) edeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan (hasta olan), ona âfiyet bahşedeyim. Yok mu şöyle, yok mu böyle!' buyurur" (İbni mace no 1388 )" diye konuştu.

Bu gecede neler yapılmalı
Beraat gecesinde yapılması gerekenlerle ilgili önemli tavsiyelerde bulunan Şimşek şunları söyledi: "Nefis muhasebesi yapılmalı, Kur'an-ı Kerim okunmalı, bolca salavat getirilmeli, 'ben kimim nereden geldim, nereye gidiyorum. Bu dünyada nefsime, Rabbime topluma karşı görevlerim nelerdir?' diye tefekkür etmeli. Çokça tövbe etmeli, her bir ihtiyaç için dua ve niyanda bulunmalı. Kul hakkından kurtulmalı. Ölmüşlerimiz içinde dua etmeli. İslam aleminin içinde bulunduğu bu acı manzaralardan kurtulması için dua etmeli ve geceyi ibadet gündüzü oruçla geçirmeli."

Bugünleri fırsat bilmeliyiz
Molla Osman Teyfur ise yaptığı açıklamada, Allah (Subhanehu ve Teala)'nın rahmetiyle müminlere bazı zamanları birer fırsat kılarak büyük bir mükafat kazanmaya vesile kıldığını belirterek, "Bu zamanlarda yapılan ibadetin değerini diğer zamanlara nisbetle kat kat artırmıştır. Böyle zamanların feyzinden nasiplenmek faydalanmak bu zamanları tefekkürle, ibadetle, zikirle, tövbeyle geçirmek çok önemli olup bundan gafil kalmak bir mümine yakışmaz" şeklinde konuştu.
Beraatın borçtan kurtulmuş temize çıkıp aklanma arınma anlamına geldiğini ve Beraat Kandili gibi gecelerin bu hayırlı zaman dilimlerinden olduğunu dile getiren Teyfur, "Tarihi süreç içerisinde müminler bu mübarek zaman dilimlerine çok önem vermişler ve bu mübarek zamanları birer fırsat bilerek her zamankinden daha fazla ibadetle taatla geçirmişlerdir. Mübarek ayların kandilleri hiç şüphesiz Ramazan ayına hazırlık hükmündedirler" dedi.

Müslümanların bu aylarda Ramazan için ruhen bedenen ön hazırlık yaptıklarını, ihlâs ve takvalarını artırır. Neticede tam bir huşu içinde Ramazana girerler, şeytan ve ordularına karşı bu şekilde teçhizat ve donanımlarını tedarik ederler ki bir sene boyunca şeytanlarla mücadelede ayakta kalıp muzaffer olabilsinler bu açıdan düşünüldüğünde bu mübarek zamanları güzel bir şekilde değerlendirmek bir Müslüman için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Çocuklarımızı Camilere gönderelim
Hadislerde Allah Resulünün Şaban ayına ve Beraat kandiline çok önem verdiğine işaret eden Teyfur, "Şaban ayında neden çok oruç tutuyorsun diye soran ashaba, peygamberimiz, Şaban ayında kulların amellerinin Allah'a arz olunduğunu, kendisin de oruçlu iken arz edilmesini istediğini beyan etmiştir (nesei)" dedi.
"Beraat gecesinde göklerin kapısı açılır melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler. (buharı nesei)" ve "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle gündüzünü oruçla geçirin. (ibni mace)" hadislerini hatırlatan Teyfur, "İşlediğimiz cürümlerden, günahlardan, hatalardan beraat olmak, kurtulmak, temizlenmek ve arınmak için tüm ibadetlerimize önem verelim. Her zaman özellikle de bu mübarek zamanlarda tövbe edip istiğfarda bulunalım. Hakkı kuşanıp insanlığa hakkı sunalım hak üzere ilahi rızaya uygun yaşayalım" şeklinde konuştu.

Yaz tatili olması hasebi ile herkese özellikle çocukları Kur'an-ı Kerim'i okumaya teşvik edip Kur'an kursları ve camilere gönderme tavsiyesinde bulunan Teyfur, "Dünya kazanımları için her türlü fedakarlık ve emek harcadığımız çocuklarımızı ve kendimizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden korumaya ve ahiretin ebedi kurtuluşu için çalışmaya, ibadete ve İslami yaşamaya ve de yaşatmaya önem verelim. En hayırlı sermaye ve hediye budur" diye konuştu. (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir