• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Melekleri İmrendiren Amel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir zamanlar Rabb`in, meleklere:” Ben, yeryüzünde bir halife yaratacağım.”demişti.(Bakara-30) Bu ayette halifeden kastedilen Hz. Adem`den kıyamete kadar gelecek olan insanlardır.Allah ilk insanı yaratırken onu herhangi bir canlı gibi ya da sıradan bir insan gibi yaratmamıştır.Bunun bekli de en önemli hikmeti şudur:Rabbimiz insana çok değer vermiş,ve yeryüzünün en şerefli varlığı olduğunu tüm aleme yüce kitabımız Kur`an-ı Kerim ile ilan etmiştir;”Biz insanı en güzel,en üstün surette yarattık.”(Tin-4) Bundan dolayıdır ki ilk insan Allah`ın elçisi konumundadır.Ve Hz. Adem ‘den başka peygamberlerde ayrı zaman ve mekanlarda Allah`ın mesajını insanlara bildirmek için gönderilmiştir.


Peygamberlerle beraber inanlarda Allah`a davet ediyor ve Allah`ın yeryüzündeki ayeti oluyordu. Son peygamber`den (sav) sonrada insanlar tebliğ etmeye devam ediyordu çünkü Kur`an-ı Kerim ayetlerinde bu, Müslümanların bir özelliği olarak anılıyor. “Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz iyiliği emreder kötülükten sakındırırsınız.”(Al-i İmran-110) Bundan dolayı Müslümanlar özellikle günümüz Müslümanları tebliğ etmeyi kendine şiar edinmeli. Ve bunu toplumun her tarafında yapmaya özen göstermelidir.

Allah`ın yarattığı insanlar; gün gelir yaptıkları yüce amellerle melekleri imrendirecek şekilde yükselirken, gün gelir de yaptıkları kötü amellerle üzerine bastığı toprağı utandıracak şekilde ve hayvanlardan da aşağı mertebeye inerler. Allah; insanlardan kimisinin yapacağını bildiği yüce amellerinden dolayı insanlığın atası Hz. Adem ve O`nun çocukları olan bizleri, bir gün bile kendisine karşı çıkmayan O`nun emirleri doğrultusunda hareket eden meleklerden üstün kılmıştır. Ama şuan yaptığımız amellerle meleklerden üstün olacağımızı sanan bizler(!),yapmadığımız halde insanlara tebliğ ediyoruz. Bu konuda Said b.Beşir, Katade`den rivayet ettiğine göre; "Cehenneme doğru bir taş vardır. Cennet ehli o ateşten taşın üzerinde Cehennem ehline göz atarken şöyle derler: "Nedir bu mutsuzların hali? Hâlbuki biz cennete sizin verdiğiniz terbiye sonucu girdik." Derler. "Biz size emrederdik fakat kendimize (nefislerimize) etmezdik, sizi sakındırırdık fakat nefislerimizi sakındırmazdık" şeklinde cevap verirler…”Bu insanlardan olmamak için önce kendimiz Allah`a derinden saygı (huşu) içinde kendimize gelmeli, nefislerimizi günahlardan arındırmalı, sonrada diğer insanlara anlatmalıyız. Rabbim bizi bu ve diğer amellerin vereceği sevaptan haberdar olan ve amelleri hakkıyla yapıp meleklerden bile üstün kullarında eylesin… Selam ve dua ile…

 

Meryem Bozan / Batman
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir