• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran`dan Gürcistan`a Dev Yatırımlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Son aylarda özel bir Gürcistan havayolu şirketi, önde gelen bir ticaret bankası ve hurda metal tesisi İranlılar`ın teşebüsü ile alındı.

Vişne reçelinden çatı kaplama malzemelerine İran`da üretilmiş mallar Gürcistan piyasalarına akıyor ve İran para biriminin daha zayıf olmasıyla daha fazla rağbet görüyor. İran tarım bakanının ülke medyasına yaptığı açıklamalara göre, İran hükümeti de Gürcistan`dan toprak alıyor.


Geçen ay, Tiflis`teki dükkanında sattığı mallar arasından plastik bir bahçe hortumunu gösteren Gürcü tüccar Iasha Tsatsanidze, "Burada, üzerinde `İtalya` yazan ürün de dahil her şey İran malı," dedi ve ekledi, "Ucuz ve kaliteliler."

Bu patlamayı, İran`ın nükleer silah yapmasını engellemek için yaptırımlar uygulamakla görevli ABD`li yetkililer de oldukça yakından izliyor. ABD Hazinesi`nden İran`a yönelik yaptırımların en üst düzey yetkilisi David Cohen, "İran`ın yaptırımlardan kaçma girişimlerini engellemek için dikkatle çalışıyoruz..

Bunların arasında Gürcistan ile olası ticari ilişkiler de var," dedi. Cohen, "Konu hakkında Gürcü yetkililer ile yakın çalışma içindeyiz," şeklinde konuştu. ABD`li ve Gürcü yetkililer geçen aylarda ABD Hazinesi`nden iki delegenin konu hakkında görüşmek üzere Tiflis`e geldiğini belirtti.

Gürcistan`ın ilk özel hava yolu şirketi olan FlyGeorgia Hava Yollarını İranlı iş adamları kurdu.

Bazı durumlarda endişelerinde haklı olabilirler. Devrim Muhafızları`ndan iki üye ve Tiflisli aracı ajansın yöneticisinin verdiği bilgiye göre, İran İslami Devrim Muhafızları teşkilatının Gürcistan`da yaptırımları aşmak ve aynı zamanda çift kullanımlı teknoloji ithalatı için kurulmuş 150`ye yakın paravan şirketi bulunuyor.

Özellikle bankacılık sektöründe Gürcistan`ın yaptırımlardan kaçmak için kilit önem taşıyan bir yer haline geldiği belirtiliyor.

Gürcü yetkililer ise bunu engellemek için iki ülke arasındaki ticaretin yakından takip edildiğini söylüyor. Üst düzey bir Gürcü yetkili, "İran`a uygulanan yaptırımlar konusunda ABD ile Gürcistan arasında yoğun ve sürekli bir bağlantı var," dedi.

İran yaptırımlar yasa dışıymış ve İranlı şirketler her yerde ticaret yapma hakkına sahipmiş gibi bir tavır sergiliyor. Ekonomi ve Maliye Bakanı Şemseddin Hüseyni bir röportajda Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle düşen ticareti dengelemek için İran`ın Asya ve Kafkasya ile ticareti arttırma yoluna gittiğini ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir