• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
Türkiyeli Kadının Cesedi ‘Dini Belli Değil’ Diye Yakıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye vatandaşı bir kadının cenazesi geçtiğimiz hafta, Schwaebisch Hall`de yakıldı. Yerel bir gazetenin olaya yer vermesinin ardından Stuttgart Başkonsolosu M. Türker Arı, söz konusu gazeteye yaptığı açıklamada haberi, "Bizim bilgimiz ve onayımız olmadan yakıldı." ifadeleri ile doğruladı.

Türkiye vatandaşı kadının yakılmasını Waiblingen Belediye Başkanı Martin Staab da doğruladı. Başkan Staab, 1965 doğumlu kadının, Mayıs ayında evinde ölü bulunduğunu, ölen kadının manevi kızına ulaşıldığını ve kızın belli bir süre sonra ilgilenmemesi üzerine durumun belediyenin idari bölümüne intikal ettiğini açıkladı.

Staab, "Ölen kadının belediyeye ikametgâhı bildirilirken, `dinsiz` olarak kaydedilmiş." dedi. Belediye başkanı, morgdan bir hafta ek süre alındığını ve cenazenin bekletildiğini de ifade etti. Başkan Staab, "Böyle bir durumda Türkiye Başkonsolosluğu`na haber verilmeliydi. Maalesef bu konuda hata edilmiş." ifadelerini kullandı.

Almanya`da teamüllere göre, kimsesiz bir yabancı ülke vatandaşı öldüğünde yakınları yok ise o ülkenin konsolosluğuna bilgi verilmesi gerekiyor. Bir kişinin defin konusunda herhangi bir vasiyeti yok ise yakınları, cenazenin Almanya`da ya da kendi ülkesinde defnedilmesine karar verebiliyor.

Stuttgart Başkonsolosu Arı, olayı duyduklarında araştırdıklarını ve olayın doğru olduğunu öğrendiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Bir vatandaşımızın yakılarak defnedildiği bilgisini aldıktan sonra olayı araştırdık ve maalesef doğru olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine tepkimizi yazılı olarak Eyalet İçişleri Bakanı Reinhold Gall`a ifade ettim. Uyum Bakanı Bilkay Öney`i de bilgilendirdim. Ölen vatandaşlarımız hakkında, diplomatik ve konsüler teamüller ve yerleşik usuller gereği ivedilikle başkonsolosluğumuza bilgi verilmesi gerektiğinin eyaletteki tüm ilgili kurum ve kuruluşlara hatırlatılmasını rica ettim. Dinimize göre yakılarak defnin mümkün olmadığını vurguladım. Eyalet makamlarından henüz bir yanıt almış değiliz. Bu konudaki uygulamaları yakından takip ediyoruz." (CİHAN) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir