• DOLAR 32.572
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2426.62
  • ...
Uluslararası Af Örgütü'nden "Mülteciler" açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, "Birleşmiş Milletler verilerine göre Suriye'de devam eden şiddet ortamı nedeni ile çoğunluğu Ürdün, Lübnan ve Türkiye olmak üzere farklı ülkelere kaçanların sayısı iki milyona yaklaşmış durumda. Yine yüz binlerce Suriyeli kendi ülkesi içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı." İfadeleri yer aldı.

 

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Türkiye yetkililerinin verdiği resmi rakamlara göre 200 bin Suriyeli Türkiye'nin farklı şehirlerinde kurulan kamplarda barınıyor. Kamp dışında bulunan ve resmi makamlar tarafından kayıt altına alınan Suriyelilerin sayısı ise 90 bin olarak açıklandı. Fakat yetkililerin verdiği toplam 290 bin Suriyelinin dışında da çok sayıda kişinin kayıtsız olarak Türkiye'de bulunduğu tahmin edilmekte.

 

Suriyelilere yönelik uygulamaların yasal alt yapısını oluşturan, idareciler tarafından yayınlanan genelge ve yönergeler gizli tutulmaya devam ediyor. Mülteci kamplarına insan hakları örgütlerinin erişimine yetkililer tarafından henüz izin verilmiş değil.

 

Yetkililerin Suriyelilere yönelik uygulamalarının şeffaflıktan uzak olması, Suriyelilerin ülkelerine zorla geri gönderilmeleri ve sınırın mültecilere açık olmaması gibi konular mültecilerin yeterli bir korumaya sahip olmadıkları konusunda insan hakları örgütlerini kaygılandırmaya devam etti.

 

Türkiye, 11 Nisan 2013 tarihinde yasalaşan 6458 sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu" ile sayısı her geçen gün artan mültecilere koruma sağlama yönünde önemli bir adım attı. Yasanın uygulaması 2014 yılında mümkün olacağından mültecilerin günlük yaşamında henüz olumlu bir etki yaratmadı.

 

Yeni yasada 1951 tarihli BM "Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Cenevre Sözleşmesi"ne konulan coğrafi sınırlamanın muhafaza edilmesi Avrupalı olmayan mültecilerin Türkiye'de kalıcı bir uluslararası korumaya sahip olamayacağını göstermiştir.

 

Türkiye'nin derhal 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu sınırlamayı kaldırarak Avrupalı olmayan mültecilere de Türkiye'de uluslararası korumaya erişimlerini mümkün kılmalıdır.

 

Türkiye'ye sığınmış Suriyelilere ilişkin uygulamalarda insan hakları örgütleri ve uluslararası toplumla daha yakın işbirliği geliştirmelidir.
Uluslararası Af Örgütü 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesi ile Türkiye yetkililerine; ayrım gözetmeksizin yaşanan çatışmadan kaçan herkes için sınırların açık tutulmasını ve mültecilerin sınırlardan güvenli bir şekilde giriş yapabilmelerini sağlamaları,

 

Uluslararası hukuk uyarınca uluslararası koruma başvurusu yapan hiç kimsenin herhangi bir şekilde kendi ülkesine veya başka bir ülkeye zorla geri gönderilmemesi, Türkiye'deki tüm mültecilerin yeterli barınma, gıda, sağlık hizmeti, hijyen koşulları ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimlerini sağlaması, Mültecilerin özgürlük ve seyahat özgürlüğü haklarına saygı gösterilmesi ve onları keyfi bir şekilde gözaltına almaktan sakınılması konularında hukuki altyapıyı güçlendirmesi ve somut adımlar atması için çağrıda bulunmaktadır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir