• DOLAR 32.578
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2425.77
  • ...

HABER MRK - Türkiye'nin yumurta ihracatının 2002 sonrasında ciddi bir tırmanışa geçtiğini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2002 yılında 2 milyon 194 bin dolar seviyesinde olan yumurta ihracatını Türkiye'ye kazandırmak için çalıştıklarını kaydederek, "Bunun yanında kanatlı eti ihracatımız da hızla ilerliyor. 2012 yılında 529 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör, mayıs ayı sonunda 251 milyon dolarlık ihracata ulaştı." dedi.

 

Yumurta ihracatına verilen desteğin sektörün talep ettiği oranlara çıkarılması durumunda sektörün bugün gerçekleştirdiği ihracat rakamını en az yüzde 50 geliştirebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Kızıltan, "Girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda sektöre verilen destekleri arttırmamız gerekiyor ve döviz yumurtlayan tavuğu kesmememiz gerekiyor" diye konuştu.

 

Kanatlı tanıtım grubu 20 fuara katılacak

KTG'nin Rusya'dan Japonya'ya, Malezya'dan Almanya'ya, Senegal'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne dünyanın dört bir tarafında Türk yumurtasını ve kanatlı etini tanıttığını söyleyen Kızıltan, "Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefliyor. Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü olarak bu ihracata 5 milyar dolar katkı sağlamayı amaçlıyoruz. KTG, kanatlı ve yumurta sektörü için Su Ürünleri Tanıtım Grubu ise su ürünleri ihracatını arttırmak için yoğun tanıtım faaliyetlerini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek ve hedefleri tutturacağız." ifadelerini kullandı.

 

Dünya yumurta dış ticaretinin büyük kısmının Türkiye'nin yakın coğrafyasında gerçekleştiğini kaydeden Ekiz, "Her ne kadar bölgesel yakınlık, kalite standartlarımız, hizmet kalitemiz, esnek ve hızlı ticari tavrımız avantaj olsa da, sürdürülebilir ihracat için özellikle tarımsal iade gibi ihracat destekleri girdi maliyetlerimizdeki dezavantajı bir miktar kompanse edecektir. İhracat destekleri sektörün gelişimi ve dünya pazarlarındaki hâkimiyeti için son derece önemlidir. Üretici/İhracatçı olarak inanıyoruz ki; sektör ihracat yapılacak desteklere kayıtsız kalmayacak, kat kat fazlasıyla geri ödeyecektir. Rakamsal olarak ifade edersek, sektöre verilecek 20 milyon dolar katkının 150-200 milyon dolar ihracatı arttıracağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin genel bütçesinin açık vermesi nedeniyle ilave teşvik talebine Hükümet'in olumlu cevap vermeyebileceğini ifade eden Ekiz, "Sektörün yaygın olarak kullandığı soya fasulyesi ithalatında uygulanacak yüzde 1-2'lik ithalat vergisi, ihracat iadesi fonu olarak kullanılabilecek ve büyük özverilerle ihracat yapmaya çalışan firmaların sadece iç piyasaya mal veren firmalara karşı bir nebze haksız rekabetini önleyecektir" dedi. (Hüseyin Asana - İLKHA)