• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
12 Eylül Davasında Kritik Gün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya`nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi`nde savcılık darbecilere istenen cezayı bugün açıklayacak.

Star Gazetesi`nin haberine göre 12 Eylül davasının 13`üncü duruşmasında, askeri darbe öncesi Kenan Evren`in talimatıyla hazırlandığı iddia edilen YURT-KOR belgesinin, Genelkurmay eski Harekât Başkanı Korgeneral Abdullah Recep tarafından imha edildiği ihbarı yapıldı. Bu gelişme üzerine mahkeme, Genelkurmay`a yazı yazarak belgenin akıbetini sordu.

YURT-KOR SAVUNMASI YAPACAKLAR

Genelkurmay Başkanlığı önce devlet sırrı diye göndermediği belgeyi daha sonra mahkemenin ikinci yazısı üzerine gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı`ndan mahkemeye gönderilen plana göre, 12 Eylül darbesinin 1975 yılında YURT-KOR adlı belgeyle planlandığı ortaya çıkmıştı.

12 Eylül askeri darbesinin ve aşamalarının yazılı olduğu Bayrak Harekât Planı`nın ise Kenan Evren tarafından 1979`da güncellenerek uygulamaya konulan YURT-KOR planına bağlı olarak hazırlandığı kaydedildi. Ayrıca YURT-KOR belgesinde darbeye hazırlık planıyla iddianamede darbeye zemin hazırlamak için yapılan çalışmalarında birbiriyle örtüştüğü tespitinin yapıldığı öğrenildi. Evren tüm bu iddialara telekonferans sistemiyle mahkemeye bağlanarak cevap verecek.

Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti duruşma savcısına mütalaa vermesi için dosyanın savcılığa gönderilmesi kararını vermişti. Savcı bugünkü duruşmada Evren ve Şahinkaya hakkında istenen cezayı açıklayacak. İddianamede Evren ve Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet cezası istenmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir