• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Sündüs Yaylası katliamı zaman aşımına uğruyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Konuyla ilgili olarak İLKHA`ya konuşan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, 18 Temmuz 2013 tarihine kadar bir dava açılmaması halinde olayın zaman aşımına uğrayacağını belirterek olayla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
 
20 yıldır bir dava dahi açılmamış…
Olayın üzerinden yaklaşık olarak 20 yıl geçmesine rağmen olayla ilgili bir dava dahi açılmadığını söyleyen Yakup Aslan, Bundan üç gün önce Mazlum-Der Bursa Şubesine Nami Almalı isimli birinin bir dilekçe vererek olayı kendilerine aktardığını belirterek, "Bunun üzerine hemen harekete geçerek bu katliamda 4 yakınını kaydeden Nami Almalı, bu olayda annesini kaybeden Sabahattin Samsar ve 2011`de dava açması gereken Avukat Veysi Yavuzalp`la görüştük. 2011 depremlerinden önce dava açması gereken Yavuzalp depremlerden dolayı buradan taşındığı için dava açmamış. Bu 20-25 gün içerisinde dava açılmazsa o dönemde işlenen birçok katliam gibi bu katliamın da üstü örtülerek zaman aşımına uğrayacak" dedi.
 
Sündüs katliamı ile ilgili çarpıcı detaylar
Döneme dair birçok şüpheli olayın olduğunu aktaran Aslan, "Savcı olay mahaline gitmiyor. Ciddi bir tutanak tutulmuyor, aradan nerdeyse 20 yıl geçmesine rağmen bir dava dahi açılmış değil. Olaydan hemen sonra bir olay daha yaşanıyor. Bu olaydan hemen sonra ulusal bir gazete bölgede JİTEM yapılanması olduğunu ve bu JİTEM yapılanmasının bölgede çeşitli cinayetler işlediği ve bunların Bahçesaray ve Çatak ilçesinde görüldüğü yönündeki haberi üzerine o gazete sabah dağıtılmadan zamanın Van Valisi tarafından toplatılıyor. Öte yandan o dönemde Veli Küçük`ün Van`da tabur komutanı olduğu söyleniyor ve bundan daha ilginç olanı da 1993 yılında birçok katliam ve faili meçhul olayın bu bölgede yaşanmasıdır" ifadelerini kullandı.
 
"Acil bir şekilde dava açılması gerekir"
Acil bir şekilde dava açılması gerektiğini Aktaran Aslan, aksi takdirde bunun da diğer olaylar gibi faili meçhul kalacağına dikkat çekerek akil adamların da bu aileleri görmediğini aktardı.
 
Sündüs`te neler yaşanmıştı?
Sündüs, Van`ın Bahçesaray ilçesine bağlı geniş ve engebeli bir yaylanın ismi. 20 yıl önce büyük bir katliama sahne oldu. Hayvanlarını otlatmak için bölgeye gelen 6 çadırlık bir obada tamamı kadın ve çocuk 24 kişi hunharca katledildi. Ancak aradan geçen sürede olayı üstlenen olmadı. 18 Temmuz 1993`te gerçekleşen katliamdan o gün sadece Ahmet Sevgili (72) ile kucağındaki 2 çocukla Hicret Güzel (60) sağ kurtuldu.
 
Katliamda hayatını kaybedenler;
Zehra Ağaç (1),Yunus Sabırlı (2),Bahar Turan (3), Eylem Elmalı (4),Hamim Yaşar (4), Azat Sabırlı (7), Sevim Ağaç (7), Muhammet Yaşar (8), Zozan Turan (10), Hürriyet Sevgili (12), Nezahat Elmalı (12), Yıldız Güzel (13), Azime Elmalı (14), Semra Sabırlı (17), Menice Yaşar (18), Gülnaz Söylemiş (18), Hediye Turan (20), Hikmet Sabırlı (20), Neşide Ağaç (32), Sedef Elmalı (35), Muhteber Sabırlı (38), Beybun Sevgili (40), Müzeyyen Yaşar (42), Huri Samsar (55)
 
Ayrıca olayda henüz kundakta olan bir bebek de katledilmiş, olay yerinde yapılan incelemelerde ise 76 adet kaleşnikof ve 9 adet de G3 marka tüfeğe ait boş kovan bulunmuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir