• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...
Van'daki Konteynerkentler kapatılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van'da 2011 yılında meydana gelen depremler sonrası mülkiyet sorunu nedeniyle hak sahibi olamayan vatandaşlar için "Kura Çekim Töreni" düzenlendi.

 

Törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valisi Münir Karaloğlu ve diğer protokol üyeleri katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, yapılan bu kura çekiminden sonra başka kura çekimlerinin ve AFAD üzerinden konutların yapılmayacağını söyleyerek, konutların artık deprem öncesi yapılan toplu konut projeleri şeklinde yapılacağını ifade etti.

 

Yeni su şebekesi yarım kaldı
TOKİ'lerde yaşanan su sorununa değinen Karaloğlu, bu sorunun sadece TOKİ konutlarında değil, Van genelinde yaşandığını aktararak, "Depremden önce de bu sorun vardı. Depremden sonra ortaya çıkmış bir sorun değil. Bu su sorununu çözmek için Van Merkez'deki şebekenin yenilenmesi noktasında yine başbakanlık, AFAD 15 milyon, iller bankasına aktararak şehir merkezindeki şebeke yenilendi. Ve şu anda o şebekeye su verildi. Ama şehrin esas sorunu yetersiz su kaynağıydı. Bunu çözmek için Yüksek Planlama Kurulu çıkarıldı Van için özel olarak. Acil kamulaştırma için bakanlar kurulu kararı çıkarıldı. Ve geçen sene yaklaşık 125 milyon TL'lik, Gürpınar Şamran'dan Van'a 48 km'lik yeni bir isale hattı başlattık. Bu Van'ın önümüzdeki 50 yıllık su problemini çözmek için. Ama size üzüldüğüm bir noktayı ifade etmek istiyorum. Bu şebekeyi biz geçen sene yapmaya başladık. Meraları, kamu alanlarını çok rahat geçtik; ama vatandaşımızın arazisine geldiğimizde biz şunu bekliyorduk açıkçası: "Vanlı hemşerilerimiz bize yardımcı olur" Zaten biz onların arazilerini kamulaştırıyoruz. Ne olursa olsun paralarını da hesaplarına yatırıyoruz. Ama mahkeme kararları çıkmadan Vanlı hemşerilerimiz bize yardımcı olur diye bekliyorduk. Ama bazı vatandaşlarımız kamulaştırma işlemi başlatılmasına rağmen ben mahkeme kararını görmeden izin verme diye diretti. Ve şu anda biz o şebekeyi bitiremedik. Ne olur bizim önümüzü açın. Biz sizin paranızı mutlaka hesaplarınıza yatıracağız" dedi.

 

"Konteynerkentler artık kapatılacak"
Depremden sonra oluşturulan konteynerkentlerin artık kaldırılacağını ilan eden Karaloğlu, "Van'a 30 bin konteyner gelmişti. Ve biz, o kışın zor şartlarını konteyner kentlerde elektriği, suyu AFAD tarafından karşılanan o sıcacık, kutucuk evlerde geçirmiştik. Şimdi evler dağıtıldıkça biz o konteyner kentleri kaldırdık. Şu anda bir buçuk konteyner kentimiz var Van'da. Van'da artık deprem defterini kapatmak istiyoruz. Depremde nasıl bizim bir ihtiyacımız var; bugün de başka insanların ihtiyacı var. Bu konteynerkentleri boşaltıp ihtiyacı olan illere göndermemiz gerekir. Buradan konteynerkentlerin artık kapatacağımızı son ilan ediyorum. Bu konuda vatandaşlarımızı bize yardımcı olmasını bizi anlayışla karşılamasını istiyoruz. Sadece, şu anda Van merkezde 920 ailemiz, Erciş'te de 392 ailemiz oturuyor konteynerkentlerde. Bugün konut çıkmayan vatandaşlarımızın da artık konteynerleri boşaltması gerekiyor. Bunun böyle bilinmesi lazım" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir