• DOLAR 32.453
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2480.08
  • ...
DİYARBAKIR - Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen "Yeni Teşvik Sisteminin 1. Yılı-Yatırım Teşvikleri Zirvesi"nde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Diyarbakır'dan ihracatın son on yılda 30 kat arttığını söyledi.


Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıoğlu, TÜSİAD Başkanı, MÜSİAD Başkanı, Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı, TUSCON Başkanvekili, TİKAD Başkanı, ASCON Başkanı ve TÜMSİAD Başkanı katıldı.


Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, "Türkiye'nin kalbi Diyarbakır'dır. Yatırımcılar Diyarbakır'a gelmek için kalifiyeli elemana, güvenliğe, ulaşım yollarının elverişliliğine gibi durumlara bakar. Bunlar sağlanırsa yatırımcılar buraya gelir" dedi.


Bankacıları uyaran Çağlayan, "Güneydoğudaki yatırımcılara kredi verirken bu toprakları ipotek olarak kabul etmeyen bankacılar bilsin ki bu toprakların hepsi ülkenin malıdır. Bankacıların bu tavırlarından vazgeçmesi gerekir" ifadelerini kullandı.


Çağlayan son olarak, Diyarbakır'daki iş adamlarının sayısının arttığını ve Diyarbakır'ın ihracattaki payının da 30 kat arttığını ifade etti.


Çözüm süreci ile tüm kapıların açılacağını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, " Türkiye kendi içerisinde oluşan sorunları çözebildiğini herkese gösterdi. Diyarbakır tarım açısından önemli bir ildir. Bizde çiftçilerimize karşılıksız olarak yaklaşık bin 800 milyon verdik" dedi.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, "Diyarbakır'ın sermayesini alıp Türkiye'nin batısına taşıyan tüm girişimcilerimizi, iş adamlarımızı Diyarbakır'a ve bölgeye yatırım yapmaya davet ediyorum. Koşullar, sıkıntılar, hatta siyasi faturası ne olursa olsun barışa yatırım yapmaktan asla vazgeçmememiz gerekiyor" dedi. (M.Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)