• DOLAR 32.587
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2411.671
  • ...
Deprem çalışmaları TUSAGA ile takip edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Bakan Bayraktar ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ATO Congresium'da düzenlenen "Ulusal Sabit GPS (GNSS) İstasyonları Ağı-TUSAGA Aktif Açılış ve Kullanıcılar Sempozyumu"na katıldı.

 

Burada konuşan Bakan Bayraktar, bilgi ve teknolojinin, günlük hayatın ve kamu hizmetlerinin bir parçası olduğunu, aynı zamanda bu alanda uluslararası standart ve kuralların ağırlık kazandığını söyledi.

 

Birkaç saniye içinde 3-4 santimetre duyarlılığında koordinat verilerinin elde edilmesini ve bütün coğrafi verilerin dayanağı olan haritayla kadastro işlerinde yüzde 30 kaynak tasarrufu sağlayan TUSAGA Aktif Projesi'ni de bitirdiklerini dile getiren Bakan Bayraktar, 4 bin 200'ün üzerinde kullanıcısı olan sistem sayesinde, yıllık 80 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlayacaklarını kaydetti.

 

Bu coğrafi bilgi paylaşımı ve sunumunun sadece Türkiye'deki kurumlarla sınırlı kalmayacağını, ülkeler arasında ağ oluşturularak veri sunumu ve paylaşımının da yapılabileceğini anlatan Bakan Bayraktar, bu kapsamda Hükümetin pek çok ülkeyle ikili anlaşmalar imzaladığını, bu ülkelerin de yaptıkları çalışmalarda Türkiye'yi örnek aldığını vurguladı.

 

"Deprem çalışmaları ve meteorolojik tahminlerde kullanılacak"
TUSAGA Aktif'in, herhangi yer ve zamanda, birkaç saniye içinde, istenilen yerin santimetre doğruluğunda harita ve konum bilgisinin elde edilebilmesini sağlayan bir uydudan konum belirleme sistemi olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, sistemle şu imkanların sağlanacağını bildirdi:

 

"Türkiye'de Uluslararası Konumlama Ağları ile uyumlu, çok hızlı ve yüksek doğrulukta konum belirlenebilecek ve bu bilgiler çevre, bayındırlık, enerji, ulaşım gibi kalkınmaya yönelik çalışmalarda kullanılacaktır. Türkiye ve çevresine ait mevcut, tektonik hareketler sürekli izlenerek deprem çalışmalarına katkı sağlanacaktır. Hassas ve güvenilir navigasyon sayesinde araç ve personel izlenebilecektir. Elektronik haberleşme ve savunma uygulamalarına katkı sağlayacak şekilde bölgesel iyonosferik modellendirme çalışmaları yürütülebilecektir. Ayrıca Türkiye ve çevresinde atmosferin modellenmesi ve daha sağlıklı meteorolojik tahminlerin yapılması mümkün olacaktır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir