• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
Bölgesel Kürt Yönetiminden 1 Milyon Varil Petrol
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikan Bloomberg Ajansı, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrolünü Türkiye`ye taşıyacak boru hattının 281 km olacağını ve 18 km`lik kısmının inşa edildiğini, 2 yıl içinde günlük 200 bin varille başlayacak sevkiyatın 1 milyon varile kadar çıkacağını yazdı. Boru hattı yarısı Karamehmet`e ait olan Genel Energy`nin sahalarından başlayacak.

Çukurova Holding`in patronu Mehmet Emin Karamehmet`in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji ile İngiliz yatırım şirketi Vallares ortaklığındaki Genel Energy PLC, Irak Bölgesel Kürt Yönetiminden Türkiye`ye boru hattıyla petrol sevk etmeye hazırlanıyor.

ABD`li haber ajansı Bloomberg, Genel Energy CEO`su Tony Hayward`la yaptığı röportajı, "Tony Hayward tankerleri Kürt petrolüyle yüklüyor, boru hattını bekliyor" başlığıyla yayınladı.

BP CEO`SU DA ORTAK

İngiliz petrol devi BP`nin Meksika Körfezi`nde yaşanan sızıntı felaketi sonrası görevden ayrılan eski CEO`su Tony Hayward`ın ortağı ve CEO`su olduğu İngiliz Vallares, Genel Energy`ye yarı yarıya ortak. Vallares`in kurucuları arasında dünya zenginler listesinin en üst sıralarında yer alan Nat Rothschild da var. Rotschild`in Genel Energy`deki payı yüzde 6.67.

Bloomberg`in haberinde Tony Hayward`ın Kuzey Irak`taki petrol sahalarından günde 500`e yakın tanker yüklediği, yapımı süren boru hattının bitmesiyle işlerin çok daha büyüyeceğini yazdı. Haberde şunlar yazıldı:

GÜNDE 1 MİLYON VARİLE KADAR ÇIKACAK

"Türkiye, Kuzey Irak petrolünü alacağını resmen açıklamasa da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi müteahhitlik şirketi Kar Group boru hattının ilk 77 kilometrelik kısmının yüzde 23`ünü (18 kilometre) bitirdi. Irak merkezi hükümetiyle petrol gelirleri konusunda kavgalı olan Kuzey Irak Kürt otoriteleri 281 kilometrelik boru hattını 2 yılda bitirmeyi planlıyor. Genel Energy`nin bir petrol sahasından başlayacak boru hattı Irak`ın petrol üretiminin üçte birine denk gelen günlük 1 milyon varile kadar petrol taşıyacak."

`TÜRKİYE`YE İHRAÇ EDECEĞİZ`

Dev petrol şirketleri Exxon Mobil ve Chevron`un da bölgeye gelerek Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrol konusunda Bağdat`tan bağımsız davranması için elini güçlendirdiğini yazan Bloomberg, Hayward`ın boru hattıyla ilgili şu sözlerine de yer verdi:

"Bu gelişme bölgede faaliyet gösteren firmalar için dönüştürücü bir gelişme. Ham petrolün direkt olarak Türkiye ve uluslararası piyasalara ihraç edilmesine olanak sağlayacak. Kaynağın paraya dönüşmesi hızlanacak."

2015`TE 2 MİLYON VARİL

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde 45 milyar varillik petrol rezervi olduğu tahminine yer veren Bloomberg, şu anda günde 300 bin varil olan üretimin, 2015 itibariyle günde 1 milyon varile, 2019 itibariyle de günde 2 milyon varile çıkarılması planını aktardı.

Haberde, Kuzey Irak Kürt yönetiminin yabancı yatırımcılara çıkardıkları petrolden pay verdiği ancak Irak Petrol Bakanlığı`nın ücrete dayalı hizmet sözleşmeleri teklif ettiği hatırlatılarak, bu nedenle Irak merkezi hükümetinin Kuzey Irak otoritelerinin yaptığı anlaşmaları `petrol kaçakçılığı` olarak gördüğü yazıldı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir