• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
Müslümanları fişleyen New York polisine dava
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikan Sivil Haklar Birliği ( ACLU) CUNY Üniversitesi ve New York Sivil Haklar Birliği (NYCLU), New York Polis Departmanı`na (NYPD) ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle dava açtı.

STK`lar polisin Müslümanları takip ederek kendilerine potansiyel terörist muamelesi yaptığını duyurdu.

NYPD`nin yalnızca cami ya da hayır kuruluşlarını değil Müslüman kitapçılarını, iş yerlerini hatta restorantlarını dahi gözetlediği belirtilen açıklamada, ‘‘NYPD, camilere, öğrenci derneklerine sivil ajanlarını göndererek kişileri fişleyip insanların araba plakalarını, ev adres ve diğer bilgilerini gizlice kaydetti. NYPD bununla da yetinmeyip cami dışlarına yerleştirdiği kameralar ile camiye ibadete giden herkesi fişledi`` denildi.

Yapılan açıklamada, yalnızca dini inançlarını yerine getiren binlerce Müslüman`ı NYPD`nin şüpheli diye damgalayarak gözlemesinin bu kuruma olan güveni sarstığı ifade edildi. Üç kurum adına da yapılan ortak açıklamada, kendilerinin sivil, dini hakları savunduklarına atıf yapıldı.

Müslümanların fişlenmesinin AP haber ajansı tarafından hazırlanan haber ile kamuouyuna duyurulduğu hatırlatılan açıklamada, New York`un beş ilçesinde yaşayan Müslümanların kaldığı evlerin, camilerin hatta gittikleri yerlerin haritasının çıkarıldığına dikkat çekildi. ACLU web sitesindeki metinde, ‘‘NYPD`nin üst düzey bir yetkilisinin ifadesiyle tüm bu takip ve haritaların yapıldığı, ancak bir tane dahi terörizm soruşturmasına yol açabilecek bilgiye rastlanmadı`` itirafına yer verildi.

NYPD`nin ayrımcılığa neden olan takip olayının anayasaya aykırı olduğu belirtilerek, şöyle devam edildi; ‘‘Müslümanların inançlarının ibadet eksenli olduğunu kolluk güçleri yaptıkları detaylı incelemelerle görmüştür. Buna rağmen Müslümanların temel inanç ve kaideleri göz ardı edilip, Amerika`nın değerlerine bağlı bu insanlar hakkında ön yargı oluşturularak New York şehri ve ülke genelinde milyonlarca ‘Müslüman hakkında terörist olduklarına dair haksız fenomen` oluşturulmuştur. NYPD`nin Müslümanlara karşı yürüttüğü izleme programının aynı şekilde Hristiyanların kiliselerine ya da Yahudilerin Sinagoglarına karşı yapılması düşünülemez.``

Müslümanları yaşadıkları toplumdan dışlayan harita ve ajanlarla takibinin bu insanların günlük hayatlarında derin zararlara yol açtığı belirtilen dava gerekçesinde, NYPD`nin uygulamasının Müslümanlar üzerinde büyük korkuya da sebebiyet verdiğine dikkat çekildi. Ayrıca Müslümanların onca haksızlığa rağmen polise karşı haklarını dava edememelerini de ‘sindirilme ve korkutulmalarından` kaynaklandığının altı çizildi.

NYPD`nin takip programının Amerikan anayasasının birinci maddesi olan ‘ibadet özgürlüğü` ve 14. maddesi olan ‘herkesin eşit korunması` maddeleri ile de çeliştiği açıklamada yer aldı.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir