• DOLAR 32.503
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2423.94
  • ...
5 mahkumun yanarak öldüğü dava ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Ekim`e ertelendi.

Kayseri 1`inci Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın bugünkü duruşmasında tutuklu ve tutuksuz sanıkların avukatarı hazır bulundu. Duruşma, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı bilirkişi raporunun okunmasıyla başladı. Savcı, raporda belirtilen kusurlarla ilgili olarak muhatapların bulunmasını, kamu davası açılmasını ve açılacak davanın görülen dava ile birleştirilmesini istedi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, araçtaki yangının jandarma erleri tarafından söndürülmek istendiği ancak yangının kısa sürede büyüdüğü, itfaiye ve 112 ekiplerinden yardım istendiği, olay yerine ilk olarak Pınarbaşı 112 ekiplerinin ulaştığı, ancak yangın nedeniyle müdahale edemedikleri, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek için müdahale ettikleri belirtildi. Araç söndüğünde hükümlü Sinan Aşğa ve Medeni Demir ile tutuklu Abdulsettar Ölmez, Akif Karamalı ve İsmet Evin`in tamamen yanmış halde olduğunun görüldüğü kaydedildi.

Mahkeme heyeti, kazanın meydana gelmesinde kastı veya ihmali olanların kusur yüzdesinin tespiti için Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği`nden ek bilirkişi raporu istemişti. Prof. Dr. Yakup İçindur, Prof. Dr. Mustafa Sahir Salman ve Doç. Dr. İhsan Batmaz tarafından hazırlanan 20 Mayıs tarihli raporda, yangının standart dışı yakıt ve soğutma sistemi arızası gibi motordaki eksik bakımlar nedeniyle meydana geldiği sonucuna varıldı. Rapora göre standart dışı yakıt ikmali yapan Elazığ Çayda Çıra adlı satış istasyonu yetkililerinin yüzde 50 asli ve araç komutanının yüzde 20 asli, aracın alım şartnamesini hazırlayanlar ve araç bakım ve onarımından sorumlu servis yetkililerinin yüzde 10`ar, araç komutan yardımcısı ve şoförün de yüzde 5`er tali kusurlu olduğu saptandı.

Mahkeme heyeti, Cezaevleri Tevkif Genel Müdürlüğü kurulu raporlarının beklenmesi, bilirkişi raporundaki olayın muhataplarının saptanması ve kamu davası açılması talebinin görüşülmesi için duruşmayı 10 Ekim 2013 tarihine erteledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Olay, 16 Eylül 2011 tarihinde Kayseri`nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında meydana geldi. Cafer Sarı yönetimindeki 34 B 2564 plakalı cezaevi ring aracı alev alarak tamamen yandı. İstanbul Metris Cezaevi`ne nakledilmeleri için Van ve Muş cezaevlerinden alınan hükümlü Sinan Aşğa ve Medeni Demir ile tutuklu Abdulsettar Ölmez, Akif Karamalı ve İsmet Evin, araç içerisindeki parmaklıklı bölümden çıkamayınca yanarak öldü. Aracın arka kısmındaki 10 asker ile ön kısmında bulunan komutan, komutan yardımcısı ve 2 şoför ise yara almadan kurtuldu. Aracın sürücüsü, araç komutanı ve komutan yardımcısı hakkında 2- 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

İFADELER

Vatani görevini tamamlayan jandarma er Mustafa Çiftçi, tanık olarak daha önce verdiği ifadede, cezaevi aracının yol boyunca sık sık arızalandığını, zaman zaman durduğunu ve hava sistemi bozulduğu için açılan arka kapıyı asker kemeriyle bağladıklarını belirtmiş, "Araç sık sık arıza veriyordu. Mahkumları kurtarmak için elimizden geleni yaptık ama yangın bir anda tüm aracı sardı. Bizim arkadaşlarımızdan da dumandan etkilenenler oldu. Yangın esnasında araçta bulunan yangın tüpünü kullanmak istedik. ancak tüpten sadece `fıs` diye ses geldi. Yangın ilk çıktığı anda tüp boş olduğu için müdahale edemedik. Yangın bir anda aracı sardı, biz içerdekileri kurtarmak için çok çaba sarfetmemize rağmen, içeri giremedik" demişti.

Yanan 34 BL 2564 plakalı araçta yedek şoför olarak görev yapan Serdar Oflaz da talimatla verdiği ifadede yangından 2 saat önce boş olan bölümde uyumaya başladığını, yangının çıkış anını görmediğini belirterek, "Uyandığımda alevler her yanı sarmıştı. Aracın içerisindeki fiber ve plastik olan bölümler de tutuşarak yanmaya başladı. Hava sistemi arızalı olduğu için kapılar açılmadı. Camları kırarak dışarı çıktık" demişti.

Kaynak: DHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir