• DOLAR 32.342
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2322.298
  • ...
"Zirai uçkun akını halkı endişelendirmemeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü, hasat döneminin başlamasıyla birlikte doğal yaşam alanlarını terk ederek geçici olarak kent merkezine akın eden zirai uçkunların tamamen zararsız olduğunu ve insanları endişelendirecek bir durumun olmadığını belirterek, yürütülen etkin ilaçlama kapsamında bu zararsız canlılara herhangi bir müdahalenin doğru olmayacağını söyledi.

 

Hasat döneminin başlaması ile beraber biçerdöverlerin doğal yaşam alanlarına müdahalesi sonucu tarlalardaki zirai uçkunlar (böcek, çekirge, kelebek vb.) kent merkezine geçici bir konaklama yapmak üzere göç ettiklerini belirten Çiftçi, bunun normal bir durum olduğunu dile getirdi.

 

Çiftçi, "Ekolojik dengeyi gözetmeyen herhangi bir çalışmanın içinde olamayız. Bu canlılar tamamıyla zararsız. Doğal döngü içinde cereyan eden bir vaka. Bu tip böceklere yönelik yapılacak herhangi bir ilaçlama faaliyeti faydadan çok zarar verecektir. Zaten böyle bir müdahale değil sadece bizim, hiçbir insanın kabul etmemesi gereken bir durum. Çünkü böyle bir müdahale doğal dengeyi bozar. Bu sebeple kent merkezinde kullandığımız ilaçların özellikle hedef haşere dışındaki bu canlılara etki etmemesini bilimsel ve ahlaki buluyoruz. Bu konuda Belediyemize iletilen sorun, talep ve şikâyetlerin bu zararsız canlıların yok edilmemesi çerçevesinde olmasını temenni ediyoruz" dedi.

 

'Zirai uçkunlara müdahale etmemek ihmal değil tercihimiz'

Konunun basına taşınma biçiminin sorunlu ve bilgi eksikliğinden kaynaklı olduğunu dile getiren Çiftçi, "Halkımızın yerel basına ve tarafımıza yaptığı ihbarlar normal diğer hedef haşerelerle ilgili değil. Tabi hedef haşerelere ilişkin yapılan her ihbarı biz anında değerlendiriyor ve gerekli müdahaleleri gerçekleştiriyoruz. Zirai uçkunlara ilişkin ihbarları belirttiğim nedenlerden dolayı değerlendirme dışı tutmak kurumumuzun ihmali değil tercihi. Belediyenin özenle ve bilimsel olarak yürüttüğü etkin ilaçlama hizmetleri, bu konuda yapılan çalışmaları tek tek kayıt altında. Bu etkin ve bilimsel çalışmamızın sonuçları diğer kurumların verileriyle karışlaştırdığımızda da ortaya çıkıyor zaten. Halk ve kent sağlığına verdiğimiz önemin bir ispatı da İl Sağlık Müdürlüğünün verilerinden edindiğimiz bilgiler. Bu veriler incelendiğinde sıtma ve şark çıbanına Batman il merkezinde hiç rastlanmadığı görülecektir. Böyle tek tespitli kayıt yok. Halkımızdan istediğimiz, mevsim şartlarından kaynaklı, bütün coğrafyada olduğu gibi kentimizde de görülebilecek, ekolojik dengeye katkı sağlayan bu zararsız canlıların varlığından tedirgin olmamasıdır. Yine bunun dışındaki her türlü şikâyetini bize bildirmelerinden mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir