• DOLAR 32.52
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2433.92
  • ...
Yaz hastalıklarına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Yaz sıcaklıklarının artmasının sağlık sorunlarına yol açabileceği yönünde açıklamalarda bulunan Mersin İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları uyardı.

 

Başarılı, yaptığı yazılı açıklamada, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalbin pompaladığı kan miktarında düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir." dedi.

 

Sıcaklıklardan dolayı görülebilecek rahatsızlıklar

Başarılı, sıcaklıklardan dolayı görülebilecek hastalıklar hakkında ise, "Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu tatil bölgelerinde besinlerin bozulma riski daha yüksektir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir." açıklamasında bulundu.

 

Aşırı sıcak olan yaz aylarına yönelik sağlıklı beslenme önerileri

Mersin İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

 

"Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

 

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların, özellikle zeytinyağı kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

 

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, yaz aylarında her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) güvenli su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

 

Sıcak yaz aylarında özellikle virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."
(Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir