• DOLAR 32.575
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2428.45
  • ...

HABER MRK - Satınalma Gücü Paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanmaktadır. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabilmektedir.


Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından Türkiye için açıklanan SGP değerine göre kişi başına GSYH endeksi 2012 yılı geçici tahmini 56 oldu. Bu değer, kişi başına GSYH'nın 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 birim iken, Türkiye için 56 birim olduğunu göstermektedir.

 


Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), bir üyeliğe kabul edilen ülke (Hırvatistan), 4 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve 2 potansiyel aday ülke (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) kapsanmaktadır.




Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 271 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 28 ile Bosna Hersek oldu.



Ülkelerin gelişmişlik ve refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına GSYH temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına Gerçek Bireysel Tüketim değerleri daha uygun bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Gerçek Bireysel Tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsamaktadır.

 


Bu değer, kişi başına Gerçek Bireysel Tüketim değerinin 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 birim iken, Türkiye için 60 birim olduğunu göstermektedir. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına Gerçek Bireysel Tüketim değeri en yüksek ülke 141 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk oldu. (İLKHA)