• DOLAR 32.604
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2410.965
  • ...
Nil Nehri Gerilimi Artıyor; G. Sudan da İmza Atacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Sudan, Nil sularının paylaşımına yönelik yapılan antlaşmaya imza atmaya hazırlanıyor.

İki yıl önce Sudan`dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Güney Sudan hükümetinin Su Kaynakları Bakanı Paul Mayom Akec, antlaşmaya katılım sürecinin tüm devlet aygıtları nezdinde başlatıldığını belirtti ve meclisin onayı sonrası antlaşmanın uygulayıcısı olacaklarını belirtti.

Basın mensuplarına antlaşmayla ilgili ayrıntılı bilgi veren Akec, vatandaşlara refah ve saadet getirecek projelerden Güney Sudan`ın da istifade edeceğini söyledi.

Güney Sudan antlaşmaya imza atması halinde antlaşmayı kabul eden 7. ülke olacak.

2010 yılında "Entebbe Anlaşması" olarak bilinen ve Nil nehri üzerinde yapılacak herhangi bir proje için Mısır`ın iznini gerektirmeyen bir anlaşma imzalanmış, Mısır ve Sudan anlaşmayı reddetmişti.

Hali hazırda antlaşmayı; Ethiopya, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Kenya ve Burundi imzalamış bulunuyor.

MISIR VE ETİYOPYA KOMİSYON KURACAK

Öte yandan, Mısır ve Etiyopya`nın, Hedasi (Rönesans) Barajı`nın inşası ile ilgili konuyu ele almak için teknik ve siyasi bir komisyon oluşturulması konusunda prensipte anlaştığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile Etiyopyalı mevkidaşı Tedros Adhanom Ghebreyesus, başkent Adis Ababa`da gerçekleştirdiği toplantıda başta Hedasi Barajı`nın inşası olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlu dosyaları görüşmek için teknik ve siyasi bir komisyon oluşturulması konusunda prensipte anlaşmaya vardı.

Mısır Dışişleri Bakanı Amr`ın, barajın Mısır`ın zarar görmeyeceği şekilde inşa edilebilmesi için Etiyopyalı yetkililere ortak teknik heyet oluşturulması önerisinde bulunduğu kaydedilmişti.

Etiyopya`nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi (Rönesans) Barajı projesi sebebiyle Nil`in kollarından biri olan Mavi Nil`in yatağını değiştirmeye başlaması gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında gerilim artmıştı.

EN FAZLA MISIR KULLANIYOR

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10`una oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.

Hedasi Barajı, Nil`in, Mavi Nil kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri`nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir