• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
Taliban, Pakistan`ın müzakere teklifin reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PAKİSTAN - Pakistan`da 11 Mayıs`ta iktidara gelen Nevaz Şerif`in Müslim Lig Partisi Taliban ile müzakereye hazır olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Çodri Nesar Ali Han, Pakistan`ınTaliban ile müzakerelerde tam bir hazırlık içinde olduğunu söyledi. Han, Pakistan`ın bu politikasında samimi olduğunun altını çizdi.
Pakistan hükümetinin girişimlerini değerlendiren PakistanTalibanı sözcüsü, İhsanullah ihsan, Taliban hareketinin liderlerinden Veliyyirahman`ın öldürülmesinden dolayı şu anda Pakistan hükümetiyle müzakereye oturmaya niyetlerinin olmadığını bildirdi.

Pakistan Taliban Hareketi ayrıca, Pakistan`da Nevaz Şerif hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra kendilerinden hiç kimsenin Pakistan hükümeti ile temasa geçmediğine vurgu yaptı.

Pakistan Taliban Hareketi geçen yıl, Taliban Hareketinin müzakere heyetinde bulunan kişilerin serbest bırakılması ve müzakerelerle ilgili olarak Pakistan`da bir çok parti tarafından garanti verilmesi halinde hükümet ile müzakereye oturabilecekleri teklifinde bulunmuştu. Ancak Pakistan Taliban liderlerinden Veliyyi Rahman`ın kuzey Veziristan`da öldürülmesinin ardından Taliban Hareketi, Pakistan hükümetinin Amerika`yla işbirliği yaparak Taliban`a yönelik cinayet işlediğini belirtmiş ve müzakereleri tekliflerini geri çektiklerini açıklamışlardı.

Pakistan`da 11 Mayıs`ta yapılan seçimlerin galibi Müslim Lig Partisinin lideri olan ve yeni hükümeti kuran Başbakan Nevaz Şerif ise, iktidara geldikten sonra Taliban ile müzakere niyetini açıkladı. Nevaz Şerif, seçim kampanyalarında da Taliban ile barış konusunda samimi olduğunu vurgulamıştı.

ABD`nin Pakistan`ın Aşiretler bölgesinde Taliban`a karşı insansız hava araçları ile düzenlediği saldırılar, Taliban ile Pakistan hükümeti arasındaki müzakerelerin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Pakistan hükümetlerinin ABD`nin ülkede yaptığı saldırıları ya desteklemesi yada görmezden gelmesi ülkedeki muhalefet tarafından sert dille eleştiriliyor. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir