• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye`deki 14 bin Hacı Adayına Formül Arayışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan yönetiminin devam eden Kabe inşaatı nedeniyle Türkiye`nin hac kontenjanını yüzde 20 azaltmasını istemesinin ardından gözler Diyanet İşleri Başkanlığı`nın vereceği karara çevrildi. Bu sene hac için 1 milyon 372 bin kişinin kura çekimi arasından hacca gitmek üzere isimleri çıkan 74 bin hacı adayı Diyanet`ten gelecek cevaba odaklandı. Diyanet, 14 bin hacı adayını ilgilendiren karar için formül arayışına başladı. Hac paralarını yatıran, otobüs ve otellerini ayarlayan 74 bin hacı adayı endişe ile Suudi Arabistan yönetiminden gelecek kararı bekliyor.

YÜZDE 20 İÇİN ÇÖZÜM GÖRÜŞMESİ

Kabe inşaatının bitmemesi üzerine Türkiye`nin de aralarında bulunduğu tüm ülkelerden hac kontenjanlarının yüzde 20 azaltılmasını talep eden Suudi Arabistan Yönetimi ile temasa geçmek üzere önceki gün Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş Suudi Arabistan`a gitti. Başkan Yardımcısı Keleş, çözüm için Türkiye`den Suudi yönetimine gönderilen resmi yazıyı elden teslim edecek ve Türkiye`nin kapsam dışında tutularak yüzde 20 kontenjan azaltılmasının 1 sene ertelenmesini isteyecek. Gerekçe olarak ise 74 bin hacı adayının hac parasını ödediği, otel bağlantılarının yapıldığı bunun hacı adaylarının psikolojisini olumsuz etkileyeceği gösterilecek.

Karar uygulanırsa kura çekilir

Suudi yönetimi, yüzde 20 kontenjan azaltılmasında ısrar ederse sorunun çözümü için hacca gitmeye hak kazanan 74 bin aday arasından yeniden kura çekilmesi düşüncesi üzerinde duruluyor. Böyle bir durumda 74 bin kişiye yönelik sıralı kayıt olmadığından 14 bin kişinin elenmesi için yeniden kura çekilmesi seçeneği gündemde. Bu durumda, yüzde 20 oranında azaltım olursa 74 bin hacı adayından yeniden 60 bin kişi belirlenecek. 74 bin yerine 60 bin kişi hacca gidecek.

14 bin kişinin durumu ne olacak?

Hac paralarının önceden yatırılması, otobüs ve otellerin ayarlanmasından dolayı bir dizi sıkıntının yaşanması da gündemde. Bu nedenle yüzde 20`yi oluşturan 14 bin kişinin, seneye kura çekilmeksizin direkt hacca gitme hakkı kazanması ihtimali üzerinde duruluyor.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir