• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AB ile ABD Ekonomide Anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Kuzey İrlanda`daki G8 Zirvesi`nde katılan Avrupalı liderler, ABD ve AB arasında serbest ticaret bölgesi kurulması için ilk görüşme turunun temmuz ayı başında başlayacağını duyurdular.

İki taraf arasındaki gümrük ve diğer ticari engellerin kaldırılması ile ekonomik büyüme ve daha fazla istihdam alanı yaratılması hedefleniyor. Kurulması halinde 800 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi kurulmuş olacak.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso "Bundan iki yıl önce neredeyse hiç kimse ABD ve Avrupa`nın bu Atlantik aşırı ekonomik ortaklık formülünü hayata geçirmek için kolları sıvayacağını düşünemezdi" diye konuştu.

AB`ye faydaları

AB yetkililerinin tahminlerine göre; serbest ticaret anlaşması AB için yıllık 120 milyar euroluk ekonomik büyüme ve yaklaşık 400 binlik ek istihdam anlamına geliyor.

AB, ABD ile birlikte dünya ekonomik gücünün neredeyse yarısını oluşturuyor. Küresel ticaret akışının üçte birini bu ülkeler üsteleniyor. Hâlihazırda AB ve ABD arasındaki mal ve hizmet değişimi günde 2 milyar euroyu buluyor. Ancak farklı ticari düzenlemeler, güvenlik standartları ve rekabet kuralları, ülkeler arasındaki ticareti büyük ölçüde engelliyor.

Serbest ticaret bölgesi anlaşmasının ne zaman imzalanacağı henüz belirsizliğini koruyor. Komisyon Başkanı Barosso "Görüşmelerin ne kadar süreciğine dair kesin bir şey söyleyemem" diye konuştu. Daha önceki açıklamalarda anlaşmanın 2015 yılına kadar hazır olacağı belirtilmekteydi.

AB`li bakanlar, uzun süren tartışmaların ardından cumartesi gecesi, ABD ile yapılacak müzakerenin esasları üzerinde uzlaşarak, ikili görüşmelerin yolunu açmışlardı.

Sekizler Grubu zirvesinin ekonomi ağırlıklı geçmesi ve öncelikle küresel vergi kaçakçılığıyla mücadele imkânlarının görüşülmesi beklenmekteydi. ABD ve son olarak da İngiltere’de patlak veren tele kulak skandalı ve Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapılması konusunda Rusya ile Batı arasında patlak veren görüş ayrılığı zirvenin gündemini değiştirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir