• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
416 Yıllık Tarihi Cami AVM Nedeniyle Kapalı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Daha önce de basına yansıyan haberlerde, İstikal Caddesi`ndeki Demirören AVM`nin yapımı sırasında tarihi Hüseyin Ağa Camisi`nin zemini çökmüş, duvarları zarar görmüş ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı yazılmıştı.

Bunun üzerine Demirören grubu zararın tanzimi için 1 milyon TL ödeneği Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne vermişti.

Ancak, yapımı için 30 metre kadar derine inilen AVM inşaatının verdiği zarar o kadar büyük oldu ki verilen ödenek yetersiz kalınca caminin onarımı durdu.

ESNAF VE CEMAAT MAĞDUR OLDU

Konumu itibariyle zaten bölgedeki 2 camiden biri olan Hüseyin Ağa`nın da bakım nedeniyle ibadete kapatılması başta esnaf olmak üzere vatandaşların da büyük tepkisini çekmeye başladı. Cemaat `9 aydır kapalı olan camiye tek bir çivi çakılmış değil. Kaç aydır bir çalışma yok. Mağdur oluyoruz` diyerek yetkililere sesini duyurmaya çalışıyor.

Konu ile ilgili hem Vakıflar hem de AVM yönetiminden açıklamalar yapıldı.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, onarım konusunda para sıkıntısı yaşandığını doğrulayarak "Caminin onarımı için sponsor olan Demirören Grubu`nun restorasyon için bize teslim ettiği para yetmedi. Gerekli kaynak için yeni protokol imzalandı" derken Demirören Holding yetkilileri ise cami restorasyonu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün ilgilendiğini belirterek bu konuda açıklama yapmıyor.

YENİ HEDEF YIL SONU

Konuyla ilgili bir açıklama da Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci`den geldi.
Restorasyon sırasında tahmin edilemeyen yeni imalatlar ortaya çıktığını söyleyen Özekinci, restorasyon çalışması için keşif çalışması yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Demirören Grubu ile yapmış olduğumuz protokol vardı. Bu protokol hâlâ geçerli. İlk ihalede bir maliyet öngörüldü. Daha önce öngöremediğimiz, ancak yapılması gereken imalatlar ortaya çıktı. Şimdi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yapılması gereken yeni gelişmeler ışığında yeniden bitirici bir yaklaşık maliyet çalışması yaptık. Bu maliyet çalışması tamamlandı. Bizzat Erdoğan Demirören başkanlığında toplantı yapıldı. İlk keşif bedeli 1 milyon liraydı. Erdoğan Demirören tarafından yeniden, bir milyon lira daha verildi. Kasım 2012`de bitirilecekti, yıl sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz.."

RAPORA GÖRE AVM`NİN 3`TE 1` İ KAÇAK

`Demirören AVM`nin son 2 katı, yeraltına ve arkaya uzanan blokların bir kısmı kaçak` raporu veren Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu`na göre, AVM`nin üçte birinin yıkılması ve kaçak kısımlara göz yumanların yargılanması istenmişti.

CEMAAT SESSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ

Yaklaşık 1 yıldır ibadete kapalı olan caminin durumdan vali başta olmak üzere belediye başkanlarının da haberdar olduğunu söyleyen caminin 25 yıllık cemaatinden olan bir esnaf ise `Sayın valimiz kısa sürede açılacak dedi ama üzerinden 7 ay geçti. Hocalarımıza soruyoruz, Vakıflar`ın ilgilendiğini söylüyor, Vakıflar ise topu Demirören`e atıyor. Demirören`den de ses yok` diyerek camilerinin bir an önce ibadete açılmasını istiyor..

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

-Restarsyon için ödenek çıkmıyor diye tarihi cami hep kapalı mı kalacak?

-Protokol anlaşmasına rağmen, ek ödenek çıkarmayan Demirören Grubu`na bir yaptırım uygulanacak mı?

-Uygulanacaksa bu yaptırım ne tür olacak?

-Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediye bu duruma ne zaman el atacak?

cami-550.jpg

HÜSEYİNAĞA CAMİSİ`NİN TARİHİ

Galatasaray ağlarından Hüseyin Ağa tarafından 1005 (1596) da yaptırılmıştır. Kargir çatılı ve tek şerefeli tek minaresi sağ taraftadır.

Bazı kaynaklara göre ilk hali kubbeli idi. Hadika`nın yazma nüshalarının birinde, adı Emin Bey Camii olarak da geçmektedir. Kaynaklarda görülen ve bu gün mevcut olmayan kitabesinde ebced hesabıyla tarihi 1005 (1596) olarak denilmiştir. Kitabesinde öyle bir yazı bulunuyor.

Daha önce avlu kapısı üzerinde duran II. Mahmud tuğralı sekiz satırlık bir başka kitabeden cami`inin bizzat II. Mahmud tarafından 1250 (1834) de II. Defa ihya edildiği öğrenilmiştir.

Caminin geçirdiği yangından sonra uzun müddet bakımsız kaldığı, 1934 yılında Vakıflar tarafından ihata duvarları ile yeniden onarılmıştır.

MİMARİ YAPISI :

Camii`nin mihrab, duvarlar ve minare eski yapıdan kaldığı anlaşılmaktadır. İçeride dört kalın kare prizma ayak, baskılı çatıyı tutmaktadır. Kıble ve yan duvarlarında dörder adet alta ve üstte pencereler vardır. Üst pencereler kemerli olup, renkli camlarla bezelidir. Duvarlar son onarımda belli bir yüksekliğe kadar Kütahya çinisiyle kaplıdır. Tavan ve tonozlar renkli kalemleriyle süslüdür. Minber ve kürsü ahşaptır.

MÜŞTEMİLATI :

Mihrabın önünde banisi Hüseyin Ağa`nın kabri ve yine Galatasaray ağalarından Davut Ağa`nın 1056 (1646) tarihli kabri vardır.

Caminin avlusunda sanat değeri yüksek olan Mimar Sinan`ın eseri bir şadırvan vardır. Bu şadırvan Kasımpaşa`da Okmeydanı`nda bulunan Sinan Paşa Camii`nde buraya nakledilmiştir.

Bir İmam Hatip ve iki Müezzin Kayyımın görev yaptığı caminin görevlilerine ait lojman ve tuvaletleri mevcuttur.

haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir