• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
TBMM Başkanlık Seçim Süreci 24 Haziran`da Başlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Başkanı seçim süreci, 24 Haziran Pazartesi günü başlayacak, ilk tur seçimlerinin 2 Temmuz Salı günü yapılması planlanıyor.

TBMM İçtüzüğü`ne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise üç yıl. Ancak, daha önce yapılan anayasa değişikliği ile genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildi. Dolayısıyla ikinci dönem için seçilecek olan TBMM Başkanı`nın görev süresi 3 değil, 2 olacak.

Siyasi parti grupları, Başkanlık için aday gösteremeyecek.

TBMM Başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından on gün önce başlamak üzere, beş gün içinde Başkanlık Divanı`na bildirecekler.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in görev süresi, 4 Temmuz Perşembe günü sona eriyor. Buna göre, Başkanlık için seçim takvimi, 24 Haziran Pazartesi günü başlayacak. Adaylık için başvuru süresi ise 28 Haziran Cuma günü sona erecek.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilecek. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

İstanbul`da, 29-30 Haziran 2013`te, Türkiye`nin evsahipliğinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) konferansı yapılacak. Konferansa çok sayıda milletvekilinin katılması öngörülüyor. Dolayısıyla seçimlerin ilk turunun 2 Temmuz Salı günü yapılması planlanıyor.

Bu arada, TBMM Başkanlık Divanı`nın görev süresi 8 Temmuz Pazartesi, komisyonların görev süresi ise 12 Temmuz Cuma günü sona eriyor.

TBMM Başkanı`nın seçilmesinin ardından, Meclis Başkanlık Divanı ve Komisyon üyelikleri belirlenecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir