• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Genel Liselerin Dönüşümü Tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA- MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, genel liselerin Anadolu liselerine dönüşümüyle ilgili 2010 yılında bir genelge yayınlandığını hatırlatarak, genelgede, okul türlerinin azaltılması ve mesleki ve teknik eğitim okullarına daha fazla öğrenci yönlendirilmesine dair açıklamaların da yer aldığını ifade etti.

Genelgenin 9. Kalkınma Planı`nın bitiş yılı olan 2013`te tamamlanmasının öngörüldüğünü anımsatan Türk, "Bu okullarının dönüşüme dair süreç, mayısta tamamlandı. Bu yıl dönüşümü gerçekleşmeyen 937 genel liseden 460`ını Anadolu lisesine, 378`ini mesleki ve teknik eğitime, 49`unu din öğretimine devrettik. 37`sini ise aynı ilçede, bölgedeki başka bir okula tahsis ettik. Bugüne kadar yaklaşık bin 700 genel lisenin dönüşümü yapıldı" diye konuştu.

Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı itibariyle genel lise programı uygulayan müstakil bir lise olmayacağına dikkati çeken Türk, ancak çok programlı liseler bünyesindeki genel lise programlarının eğitim ve öğretime devam edeceğini dile getirdi.

Anadolu liselerine ne zaman ve nasıl kayıt yapılacağının, SBS sonuçlarına göre yerleştirmeye esas başvuru ve yerleştirme kılavuzunda yer alacağını belirten Türk, puanı düşük olan ve Anadolu liselerini tercih edemeyenlerin, mesleki teknik eğitime, imam hatip liselerine veya çok programlı liseler bünyesindeki genel lise programlarına kayıt yaptırabileceğini söyledi.

Çok programlı liselerin kuruluşunun Türkiye şartlarına uygun olduğunu ifade eden Türk, bir yerleşim yerinde birden fazla lisenin açılmasını mümkün kılmayacak şekilde öğrencinin az olduğu yerlerde bu lise türünün açıldığını belirtti.

Öğrenci kitlesinin değişmediğini, dönüşümler sonucunda öğrencilerin gittiği okulların türünün değişmiş olacağını dile getiren Türk, bu süreçte eğitime erişimi, eğitimin niteliğinin artırılmasını ve okullar arası kalite farklılıklarının ortadan kaldırılmasını önemsediklerini söyledi.

Meslek liselerine daha fazla öğrenci yönlendirilecek

Dönüşüm nedeniyle Anadolu lisesi olan okullarda, sınıf bazında kontenjan uygulaması olduğu için aynı okul binalarına geçen yıllardan daha az öğrenci alınacağını anlatan Türk, meslek liselerine daha fazla öğrencinin yönlendirilmesinin sağlanmış olacağını ifade etti.

Dönüşüm çalışmasının mevcut öğretmenlerle ilgili yeni bir durum ortaya çıkarmayacağını belirten Türk, bu okullara ilk atama yoluyla da öğretmen alınacağını bildirdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir