• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Anız yakanlara hapis ve para cezası!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Onhan, yazılı basın açıklaması yaparak anız yakanları uyardı. Onhan, anız yakanlara hem hapis hem de para cezasının verileceğini açıkladı.


Onhan yaptığı açıklamada, Batman'ın hava kirliliği ve kontrol genelgesi kapsamında birinci derece kirli iller arasında yer aldığını belirterek, "İl merkez yerleşkesinin bir çanak içerisinde yer alması, meteorolojik olarak yaklaşık 200 günün yağışsız ve durağan olması münasebetiyle ilde oluşan hava kirliliği yoğun bir şekilde his edilmektedir. İl merkez yerleşkesinin etrafının binlerce hektarlık tarım arazisi ile çevrili olması ve hasat sonrası anızların yakılması da ildeki hava kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Anız yakılması sonucu toprağın 2-3 santim derinliğindeki bütün canlılar yok edilmekte, toprağın verimliliği azalmakta ve toprağın eski haline gelmesi uzun zaman almaktadır" dedi.


Anız yakanların hem ülkeyi hem de kendilerini fakirleştirdiklerinden habersiz olduğunu ifade eden Onhan, "Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanabilmektedir. Karayolu kenarlarında yakılan anızlar ile yoldaki görüş mesafesi azalmaktadır ve trafik kazalarına sebebiyet verebilmektedir. Televizyonlarımızda yaz aylarında anız yakılmasından dolayı tamamen yanmış köy haberleri ve trafik kazalarına ilişkin haberler azımsanmayacak kadar çoktur. Vatandaşlar tarafından anız yakılması 2872 sayılı Çevre Kanunu, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 6831 sayılı Orman kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi kanunu kapsamında suç teşkil etmekte olup anız yakanlar ile ilgili hapis ve para cezaları bulunmaktadır. Bu konuda valilik ve kaymakamlıklar, gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, orman işletme müdürlüğü, jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkları hem yetkili hem de sorumlu konumdadır" ifadelerini kullandı.


Anız yakanlara her dekar için 33,83 TL idari para cezası
Açıklamasının devamında Onhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Muhtarlar ve kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu tutanakla tespit edip idari ve adli mercilere sunmaları gerekmektedir. Anız yakma olayı ile ilgili bilgi ve duyumlarını idari ve adli makamlara bildirmeyen kamu görevlileri ve muhtarlar hakkında Türk Ceza Kanununun İlgili Maddeleri gereğince yasal işlemler yapılacaktır. Anız yakma yasağına uymayan kişiler hakkında 2872 sayılı Çevre kanunu gereğince 2013 yılı için yanan her dekar için 33,83 TL idari para cezası uygulanacaktır." (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir