• DOLAR 32.501
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2488.128
  • ...
`Merkezi ezan sistemi 2016 yılında kalkacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Merkezi ezan ve merkezi cuma vaazı sistemi hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Hasan Çağlar, 2016 yılında bu sistemin tamamen kaldırılacağını söyledi.
 
Merkezi ezan ve merkezi vaaz sistemlerinin ortadan kalkmasının faydalı olacağını belirten Çağlar, "Merkezi ezan olsun merkezi vaaz olsun her ikisinin kalkması faydalıdır. Çünkü bir camide vaaz veriliyor ve diğer camilerin bir köşesine asılmış bir cihazda vaaz veriliyor. Bu sesin de nereden geldiğini millet bilmiyor ve o yüzden sağlıklı vaaz olmuyor. Eğer cemaat tam karşısında imamın vereceği vaazı görse bu daha etkili olur ve iyi bir şeydir. Merkezi ezan sistemi bazı sıkıntılardan kaynaklanmıştı. Ya görevlimiz tam manasıyla kendini yetiştirmemiş veya görevli tahsilli değildir. Onun için merkezi vaaz ve merkezi ezan sistemi getirilmişti. Fakat ne olursa olsun, bilgisi az da olsa canlı olarak vaaz verilmesi daha faydalı ve daha etkilidir, biz bunu savunuyoruz" dedi.
 
Eninde sonunda merkezi ezan ve vaaz sistemi kalkacak
Diyanet İşleri Başkanlığının merkezi ezandan önce merkezi vaazın kalkmasını istediğini ifade eden Çağlar, "Diyanet İşleri Başkanlığı, tamamıyla hemen merkezi ezan ve merkezi vaazı kaldırın demiyor. Diyanet İşleri, `Personel bir yandan kendini yetiştirsin bir yandan da bunu kaldıralım" diyor. Diyanetin tavsiyesi şudur; `görevlisi iyi vaaz edebilecek camilerde mutlaka o görevli versin ve o caminin merkezi sistemden alakasını kesin` diye tavsiye ediyor ve bizim de söylediğimiz budur. Vaaz biraz yeterlilik ve hitabet ister. `O yüzden hitabeti iyi olmayan camilerimizde merkezi sisteme bağlı kalsın` deniliyor ama eninde sonunda merkezi sistem kalkacak" ifadelerini kullandı.
 
"Ezan sistemi canlı sesten olsa daha iyidir"
Merkezi ezanla ilgili de açıklamalarda bulunan Çağlar şu ifadelere yer verdi: "Okunan ezanların sesleri birbirlerine karışıyor. Biz de böyle bir uygulama yaptık, merkezde yaklaşık 20 caminin üzerindeki cami personelinde ezanı okutuyoruz. Birbirlerine yakın olan camilerde de birisine okumasını ve diğerlerine ise merkezi ezan okutuyoruz. Ezan sistemi kendi sesinden olsa daha iyidir. Diyanet işleri 2016 yılında merkezi ezan sisteminin son bulacağını söylüyor. Biz de burada 20`nin üzerindeki camilerde bu sistemi uyguladık ve bu sayıyı 30`a çıkarmayı düşünüyoruz. Bu sistemi yavaş yavaş tamamıyla kaldıracağız." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir