• DOLAR 34.697
  • EURO 36.663
  • ALTIN 2964.511
  • ...
Gaziantep'te hayvan yetiştiricilerine sertifikaları verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şahinbey Belediyesi Nikâh Salonu’nda düzenlenen törende aldıkları eğitim sonucu kurslarını başarıyla tamamlayan 270 kişiye sertifikaları yoğun katılımlı düzenlenen törenle dağıtıldı.

Törende konuşan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, sadece kurslar ve sertifikalar ile değil her alanda üreticinin yanında olmaya çalıştıklarını söyledi. 

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde 2019 yılından itibaren göreve geldiğini hatırlatan Türkman, “Mümkün mertebe üreticilerin de içerisinde olan ve üreticilerin içerisinden gelen biri olarak sorunları ve sıkıntıları bilerek çalışmaya başladım. Öncelikle meralarda kalmayı daha iyi hale getirebilmek için 60 tane üyemize izolasyonlu çadır vererek onların yaşam şartlarını iyi hale getirmeye çalıştık. Sonrasında özellikle bu yaşam şartlarıyla beraber özellikle dağda kaldıkları merada kaldıkları yerlerde elektrik yok, onların elektrik ihtiyacını karşılamak için güneş enerji sistemi verdik. Gecelerini aydınlatmaya çalıştık. Bu projemizle beraber ve bu projemiz de yine birliğimizin imkânları ve GAP idaresinin destekleriyle yürütüldü. ‘Mobil banyoluk’ dediğimiz hayvanların dış parazitlere karşı ilaçlanması için bu projemizde 5 tane seyyar mobil banyoluk aldık. Birliğimizin imkânları ve GAP idaremizin desteğiyle bir diğer projemiz özellikle sütler el ile sağılıyordu. Birliğimizin katkıları ile 180 tane üyemize otomatik süt sağma makinesi verdik, sütleri sağdıktan sonra sütlerin muhafaza edilebilmesi için yine GAP idaremiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birliğimizin katkılarıyla 30 tane 300 litrelik süt soğutma tankları aldık. Sütler bozulmasın diye burada muhafaza ediyoruz.” dedi.

Bölgenin en modern süt işleme tesisine kurduklarını belirten Türkman, “Yem maliyetlerinden dolayı yem satışına başladık. Şu an faaliyette 2 tane yem bayimiz var ve piyasanın altında isteyen üreticilerimize yem yardımı yapıyoruz 2021-2022’de 17 bin tona yakın arpayı üyelerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Türkiye’nin farklı illerine gideceğiz ama bizim herhangi bir meslek belgemiz yok. Herhangi bir SGK girişimiz yok. O yüzden biz gidemiyoruz. Bunu nasıl çözebiliriz veya bununla ilgili resmi kurumlar da herhangi bir belge veremiyorlardı. Bu arkadaşlara geçici olarak birer yazı verdik ve iller arasında geçiş yaptılar. Çünkü geçişler o zaman izne tabiydi.” ifadelerini kullandı.

Üretici kazanınca üretimin arttığını belirten Türkman, “Bakın 2018 yılı sonu itibarıyla Gaziantep’te 258 bin 882 adet damızlık koyun ve keçi bulunurken, 2021 yılında bu rakamı yaklaşık yüzde 30 artışla 337 bin 111 adete çıkardık. Merası yetersiz olan, meralarda yaylım az olmasına rağmen, su probleminin ayrı bir sorun olduğu Gaziantep’te hayvan sayımızı Türkiye ortalamasının üzerinde arttırdık. Şunu çok iyi biliyoruz, üretici üretmezse aç kalırız, paramız olsa dahi yeterli gıdaya ulaşmakta güçlük çekeriz. Bundan dolayı yetki makamındakiler üreticinin sorunlarını çözmek, üretmiş olduğu ürünleri değerinden satılmasını sağlamak için kararlar almalı. Üreticinin zararına alınan kararlar üretimi azaltır, tarlada ve ahırdaki üretim azaldıkça tüketicinin sofrasına gıdanın pahalıya gelecek.” dedi. 

Türkman, "Küçükbaş hayvanlarda kırkım işini yapan kırkımcılar Birliğimize gelerek sorunun çözümü için bizlerden destek istediler. Herhangi bir kayıtları veya belgeleri bulunmadığından sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda bir netlik yoktu. Sorunun geçici olarak çözümü için birlik olarak başvuru yapanlara gidecekleri yerlerde kırkım işi yapacaklarına dair yazılar vermeye başladık. Birlik olarak vermiş olduğumuz bu yazılar ile Gaziantepli kırkımcılar Türkiye’nin farklı illerine giderek çalışmaya başladılar. Ancak sorunu daha resmi bir şekilde çözebilmemiz için kırkımcıları meslek sahibi olarak göstermemiz gerektiğini düşündük. Daha önce Gaziantep’te hiç kırkım kursu düzenlenmemiş, Türkiye genelinde ise 81 ilde sadece birkaç tane düzenlendiğini öğrenebildik. Resmi kurumlara yük olmadan sorunu çözebilmek için birliğimizde görev alan veteriner hekim, zooteknisyeni, veteriner teknikeri ve gıda mühendislerinden oluşan 10 teknik personele oryantasyon kursu aldırdık. Oryantasyon kurslarını tamamlayan birlik personellerimiz tarafından Şehitkâmil Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Kırkım Kursları ve Sürü Yönetimi Kursları açmaya başladık. Birliğimizde açmış olduğumuz 7 adet Sürü Yönetimi Kursuna katılan kursiyerlerden 122 kişi, 4 adet Kırkım Kursuna  katılan kursiyerlerden 50 kişi,  ayrıca FAO ve Tarım İl Müdürlüğü ile beraber açmış olduğumuz 4 adet meslek kursuna ise katılan kursiyerlerden 100 kişi yani toplam 272 kişi kursları başarı ile tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandılar.” şeklinde konuştu.

Hayvan yetiştiricilerinin yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çeken Türkman, yetiştiricilerin sorunlarının bir an önce giderilmesi çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından kurslarını başarıyla tamamlayan hayvan yetiştiricilerine sertifikaları verildi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir