• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`İmamların İşi Düğmeyi Açıp, Kapama mı?`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen kimi imamlar tarafından merkezi ezan ve vaaz sisteminin devam ettirilmesi halkın tepkisine neden oluyor. Vanlılar imamları görevlerini yerine getirmeye davet etti.

"Vaazlar ihtiyaca göre yapılmalı"
Merkezi vaaz sisteminin doğru olmadığını söyleyen Şahap Aslan, "Her imamın kendi bölgesindeki manevi eksiklikleri göz önünde bulundurarak, o beldenin ihtiyacı neyse o beldenin eksikleri yanlışlıkları ve doğrulukları ne ise o güne ait her imamın orada ona göre vaaz vermesi gerekir" dedi.

Merkezi sistemin imamları tembelliğe sevk ettiğini belirten Aslan, "Tek bir kalemden, her şey tek bir ağızdan çıktığı için yani basit bir memurluk gibi oldu. İmamlık, vergi memurluğu ile aynı duruma getirildi" şeklinde konuştu.

"İmamlar görevlerini yerine getirmiyor"
Merkezi sisteminin imamları çok tembelleştirdiğini ve olumsuz yönde etkilediğini belirten Ramazan Tuncer, "İmamlar zamanında gelip namazlarını kılmaları ve kendilerinin ezan okuması ve kendi vaazlarını kendilerinin vermesi gerekir ama yapmıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Ezan yok vaaz yok sohbet yok!"

İmamların işinin düğmeyi açıp, kapamadan ibaret olmadığını aktaran, Ömer Kızıltaş ise, şöyle konuştu: "Ezan yok. Vaaz yok. Sohbet yok. Herhangi bir etkinlik yok. Düğmeyi aç kapa, başka bir şey yok. İmamlar gelsin camilerini açsın. Caminin herhangi bir ihtiyacı var mı? Yok mu? Bir baksınlar. Millete vaaz versinler. Buradaki tembelliğin daniskasıdır"

Eskiden bu tür şeylerin olmadığını söyleyen Ömer Faruk Alkış ise, "Eskiden böyle bir şey yoktu. İnsanların ihtiyaçlarına göre vaaz ve sohbetler yapılırdı" şeklinde konuştu.

"Merkeziyetçi sistem yanlıştır"

Merkezi sistemin imamları cemaatten kopardığını ifade eden Orhan Konca, "Sohbet vermeye vermeye kendi seviyelerini de düşürüyorlar. Merkeziyetçi sistem çok yanlıştır" dedi.

"Böyle yapan imamlar görevlerini yerine getirmemişler"

Sorunların imamların pasifliğinden kaynaklandığını belirten Vehbi Gökal, "Kendi vaazlarını yapmaları için izin verilmiş, kendileri vaaz vermelidirler, ama o cihazı açıp oradan dinletiyor. Bu tür imamlar görevlerini yerine getirmiyorlar, millet razı değil. Bunlar konuşsalar insanlar üzerinde etkileri daha fazla olur. Bunlar görevlerini yerine getirmelidir. Bu haktır, bunun için para alıyorlar" diye konuştu. (Fırat Arslan/Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir