• DOLAR 32.524
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2428.675
  • ...
Ağrı'da köpeklere kuduz aşısı çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI - Kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü personeli, Ağrı Merkez Yazılı Köyünde kuduz aşısı çalışmasında bulundu.

 

İl Müdürlüğü resmi sitesinden yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere kuduz, bütün sıcakkanlı hayvanlarda ve insanlarda görülen öldürücü viral bir hastalıktır. Hayvan sahiplerinin koruyucu önlem olarak, kedi ve köpeklerine her yıl kuduz aşısı yaptırmaları gerekir. Ayrıca bu aşının yaptırılması, 5996 sayılı kanun gereğince de zorunludur. Bakanlığımız tarafından ilk olarak 2008 yılında başlatılan Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesinin uygulaması ile her yıl düzenlenen aşı kampanyaları sayesinde, ilimizde de aşılama oranlarında ciddi bir artış sağlanmıştır" denildi.

 

Köylülerin ilgi gösterdiği aşılama çalışmasına Merkeze bağlı Badilli köyünde devam edildi.

 

Brucella aşısı için yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi: "Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü personeli, halk arasında Yavru Atma Hastalığı olarak da bilinen Brucella hastalığına karşı küçükbaş hayvanlarda aşı çalışması başlattı. Brucella sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda yavru atma ile kendini belli eden, hayvanlardan insanlara geçen önemli bir hastalıktır. İnsanlara genel olarak hasta hayvanın sütleri ve süt ürünlerinin pastörize edilmeden veya kaynatılmadan tüketilmesi ve atık yavru ile direk temas sonucu bulaşan bir hastalıktır. Aşılamanın yanı sıra kuzu ve oğlaklarda küpeleme işlemi gerçekleştirilmektedir."

 

Başçavuş köyünde yapılan aşılama küpeleme çalışmalarına Başkent ve Yukarıpamuktaş köylerinde devam edildi. (Mehmet Çetin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir