• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Suriye`nin Düşürdüğü Uçak Soruşturmasında Görevsizlik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TSK`ye ait RF-4E Fantom keşif uçağının Suriye tarafından ihtarsız düşürülmesiyle ilgili soruşturmada dosya, Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı`na gönderildi.

Düşürülen uçakla ilgili Şehit Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy`un ailesinin avukatı Mehmet Katar`ın başvurusu üzerine ihmal ve kasıt iddialarıyla soruşturma açan TMK 10. Maddesiyle Görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, dosyanın niteliği bakımından kendi görev alanına girmediğine hükmetti. Görevsizlik kararı verilen soruşturma dosyası Genelkurmay Askeri Savcılığı`na havale edildi.

22 Haziran 2012`de Suriye tarafından ihtarsız olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri`ne ait RF-4E Fantom F4 tipi keşif uçağı düşürülmüştü. Malatya Erhaç 7`nci Ana Jet Üs Komutanlığı`nda konuşlu 173`üncü Filo`ya ait uçak tek başına, silahsız ve tanıtma sistemi açık olduğu halde sınır ihlali gerekçesi ile Suriye tarafından ihtarsız olarak vurulmuştu. Vurulan uçak Hatay`ın güneyinde, Suriye`nin Lazkiye kentinin 8 mil açığında kaybolmuştu. Uçağın radar ekranından kaybolması ve telsis bağlantısının kesilmesinin ardından Türkiye ve Suriye sahil güvenlik birimleri ile müşterek arama ve kurtarma çalışması yapılmış, Türk Donanması`na ait TCG Çeşme ve ABD`ye ait Nautilius gemilerinin, uzun süren arama çalışmaları neticesinde 5 Temmuz`da deniz seviyesinin bin 260 metre altında bulunan uçaktan; Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy ve Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan`ın naaşları çıkarılmıştı.

Avukat Mehmet Katar, olayda ihmat ve kasıt bulunduğu iddiasıyla 21 Aralık`ta savcılığa yaptığı başvuruda, uçağın MİT ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nın, yeni geliştirilen bir hava savunma sistemini ve mobil bir radarı test etmek amacıyla uçuşlar planladığı sırada düşürüldüğü şüphesini dile getirmişti. Katar, şunları söylemişti: "MİT Sinyal İstihbarat Başkanlığı, elektronik istihbarat toplama kabiliyetinin artırılması çalışmaları kapsamında `ELINT` adı verilen bir sistem geliştirmiştir. Bu sistemin gerçek hedeflere yönelik performansının, sistemin kurulu olduğu bölgede test edilmesi amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı`na ait askeri uçakların içinde bulunduğu bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuş ve bu hususta çalışmalara başlanmıştır. 21 Haziran 2012`de 182. Filo`ya ait 2 adet F-16, planlanan uçuşu gerçekleştirmiştir. Ertesi günkü uçuş ise Malatya`da 173. Filo`dan görevlendirilecek 2 adet RF-4 ile gerçekleştirilecekken, görevin taşıdığı risk ve yeterli pilot, personel sağlanamaması nedeniyle önce uçuşun iptali teklif edilmiş, sonrasında yapılan ayarlamayla uçak sayısı 1`e düşürülmüş, içinde şehit pilotlar Ertan ve Aksoy`un bulunduğu RF-4, uçuşu gerçekleştirmek için havalanmış, netice olarak olay meydana gelmiştir."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir