• DOLAR 32.486
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2491.086
  • ...
Almanya`da Müslümanları Kızdıran Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya, yıllardır varlıklarının tanınmasını bekleyen İslami cemaatleri kızdıran bir adım attı. Alman yönetimi, ülkede yıllardır varlığını sürdüren büyük İslam cemaatlerini görmezden gelerek, İslam dinine ters bazı görüşleri içinde barındıran Pakistan kökenli Ahmediye Cemaati`ni tüzel kişilik olarak kabul etti. Bu cemaatlerden VIKZ ve İslamrat adlı kuruluşların 20 yıl önce tüzel kişilik başvurusunda bulunmasına rağmen hala kabul görmemesi karşısında Müslümanların çoğunluğunu temsil eden kuruluşlar tepki gösterdi.

Almanya`nın bu adımı ülkedeki gerçek İslam cemaatleri tarafından tepkiyle karşılandı. 30 yıldan fazla bir süredir bu ülkede Müslüman kesimin büyük bir kısımını temsil eden DİTİB, IGMG, VIKZ gibi kuruluşların görmezden gelinerek, Müslümanlar arasında kabul görmeyen Pakistan kökenli Ahmediye Cemaati`ne resmi statü verilmesine bir anlam verilemedi.

Hessen eyaletinde resmi statüsü verilen Ahmediye Cemaati böylelikle Almanya tarihinde Hıristiyan ve Yahudilerle eşit statüye kavuşan ilk Müslüman cemaat oldu.

Kadiyanilik koluna mensup olan Ahmediye Cemaati`nde Hz. Muhammed`in (sav) son peygamber olmadığı yönünde bir inanç var.

Zaman Online`ın haberine göre VIKZ Diyalog Sorumlusu Erol Pürlü ise VIKZ`in Hessen`de 1994`te başvuru yaptığını söyleyerek kararı eleştirdi. Pürlü, "Daha önce de Aleviler dini cemaat olarak tanınmış, Sünni kesimden hiç kimse tanınmamıştı. Ahmediye`ye hem din dersi hakkı verilmesi hem cemaat olarak tanınması ve çok kısa bir zaman zarfında kamu tüzel kişilik hakkı verilmesi dikkat çekici" dedi. Pürlü, hiç kimsenin Ahmediye tanındı diye Müslümanların tanındığını iddia edemeyeceğini vurguladı.

DİTİB Sözcüsü Dr. Bekir Alboğa ise DİTİB`in tüzel kişilik için başvurmadığını, ancak başvuran kurumlara olumlu cevap verilmediğini söyledi. Hessen`de din dersi için DİTİB ve Ahmediye Cemaati`nin muhatap alındığını belirten Alboğa şöyle devam etti: "DİTİB önce dini cemaat statüsüne kavuşmak için dilekçe vermişti, tüzel kişilik adımını ikinci adım olarak planlamıştık. Biz de dilekçe vermeyi düşünüyoruz. Ahmediye Cemaati`nin Almanya`nın tamamında 35 bin mensubu var. Tanınması beni de şaşırttı."Ahmediye Cemaati`nin Müslümanların çoğunluğuna göre sorunlu görüşleri olduğunu söyleyen Alboğa,"Kur`an`ı tercüme ederken ayetler ilave ediyorlar. Hz. İsa`nın reenkarnasyon yoluyla Ahmed Ghulam`da tecelli ettiğine inanıyorlar. Gördüğüm kadarıyla Batı dünyası Ahmediye ve Bahai hareketini destekliyor. Siyasi irade bu cemaati tanıdıktan sonra "Müslümanları tanıdık işte diyebilir" uyarısında bulundu.

DİTİB ÖNCELİKLE İSLAM DİN DERSİNE YOĞUNLAŞACAK

DİTİB Hessen Başkanı Fuat Kurt da Ahmediye Cemaati`nin bu kadar çabuk kabul görmesini şaşkınlıkla karşıladı. Kurt, "Normalde anayasa gereği başvuru yapan cemaatin kamusal çalışmalar yapması gerekiyor. Önemli hizmetler sunması lazım. Bizde alt yapımızı hazırladığınızda başvuracağımızı düşünüyorum ama yakın zamanda bu yönde bir girişim olmayacak" dedi. Kurt, DİTİB Hessen`in öncelikle din dersini en iyi şekilde vermeye yoğunlaşacağını kaydetti. Ahmediye Cemaati`yle hiçbir birliktelikleri olmadığını söyleyen Kurt, "Hessen`de onlarda kendi anlayışlarına göre İslam din dersi vermeye hak kazandılar ama bizim ne İslam din dersi müfredatını hazırlarken ne de okullardaki uygulamada birlikteliğimiz yok" ifadelerini kullandı.i

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir