• DOLAR 32.537
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2434.22
  • ...
İran Halkı Yeni Cumhurbaşkanı’nı Seçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dış Haberler Servisi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın iki dönemlik görev süresi sona eriyor. İran halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için 14 Haziran Cuma günü sandık başına gidiyor. Yerel seçimlerin de birlikte yapılacağı seçimlerde adeta liste savaşı yaşanıyor. Farklı grupların hazırladığı listelerde yer alan adaylar, bir yandan cumhurbaşkanlığı için diğer yandan da şehir konseyi seçimleri için yoğun çalışma yürütüyor. 4. dönem şehir konseyi seçimlerinde en sıkı yarış başkent Tahran’da yaşanıyor.

Eski bakanlar, önde gelen şahsiyetlerin çocukları, uluslararası karşılaşmalar ve olimpiyatlarda madalya kazanmış sporcular ile televizyon ve sinema dünyasının tanınmış çehreleri yarışta ön sırada yerlerini aldı. Adaylar, güçlü grupların hazırladığı listelere girmek için çalışırken, güçlü gruplar da tanınmış şahsiyetleri listelerine kattı.

11. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise altı aday yarışıyor. Yurt dışındaki İranlı vatandaşların 96 ülkede, 128 temsilcilikte ve 290 sandıkta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacağı açıklandı. Türkiye’de bulunun İranlı vatandaşların Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Erzurum’daki temsilciliklerde oy kullanabileceği belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI 6’YA DÜŞTÜ
Seçim için ilk olarak 30’u kadın olmak üzere 686 aday başvuruda bulunmuş, ancak Anayasayı Koruyucular Konseyi Seçim Denetleme Kurulu, listeyi 8 kişiye düşürmüştü. Seçime 48 saat kala reformcu iki aday olan İran Meclis Eski Başkanı Gulamali Haddad Adil ve eski Başbakan yardımcısı Muhammed Rıza Arif çekildiklerini açıklayarak Düzenin Yararını Teşhis Konseyi’ne bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığını yürüten Hasan Ruhani’yi destekleyeceklerini açıkladılar.
Diğer adaylardan eski dışişleri bakanı Ali Ekber Velayeti, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’e dış politika konusunda danışmanlık yapıyor. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, Devrim Muhafızları’nın eski komutanlarından muhafazakâr aday Muhsin Rızai, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ve devrim sonrası hükümette petrol ve iletişim bakanlıkları yapan Muhammed Harazi olmak üzere 6 cumhurbaşkanı adayı seçimde birbirleriyle yarışacak.

HAMANEY’DEN ADAYLARA: BATIYI MEMNUN EDECEK TAVİZLERDEN KAÇININ

İran İslam Cumhuriyeti Rehberi Ayetullah Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine yaptığı konuşmada desteklediği hiçbir aday olmadığının altını çizdi. Hamaney, cumhurbaşkanı adaylarına batıyı memnun edecek tavizlerden kaçınmaları ve İran’ın çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmaları uyarısında bulundu.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir