Obezite psikolojiyi olumsuz etkiliyor
Uzmanlar, obezite, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu meydana gelen bir yeme davranışı bozukluğu ve aynı zamanda kronik bir hastalık olduğunu belirtiyor.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Arslan konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Obezite sadece fiziki görünüş açısından problem oluşturmaz; aynı zamanda kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, yüksek tansiyon, diyabet, eklem problemleri ve kanser gibi diğer sağlık sorunlarına neden olan tıbbi bir problemdir. Bunların dışında aşırı kilo alımına bağlı olarak meydana gelen estetik yoksunluk sebebiyle psikolojik sorunları tetikleyebilir hatta depresyona neden olabilir.
Obezitenin öncelikli belirtisi vücuttaki yağlanma oranının fazla olmasıdır. Kişide obezitenin var olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi yardımcı olur.
Obezitenin en önemli sebeplerinden biri hatalı beslenme alışkanlıklarıdır. Besleyici değeri yetersiz olan, vitamin ve mineral içeriği kötü olan ve yüksek kalorili gıdalarla gereğinden fazla beslenmektir. 2'nci en önemli etmen ise günlük hareket miktarının az olmasıdır. Tabi ki bunlardan ayrı olarak obeziteyi tetikleyen birçok faktör vardır.
Obezite kronik bir hastalık olduğu için tedavisi kişiye özel olmalıdır. Obezite tedavisinde sıklıkla uygulanan yöntem 2 yöntem Mide Balonu ve Mide Botoksudur.
Ameliyat gerektirmeyecek kadar kilosu olanlar (Vücut kitle indeksi 30-35) veya ameliyat olabilmesi için bir miktar kilo vermesi gereken aşırı kilolu hastalar için uygun bir yöntem mide balonudur. İşlem endoskopik olarak sedasyon anestezisi ile 15 dakika kadar sürer, hastane yatışı gerektirmez. 3-4 gün süren (hastaya göre şiddeti değişmekle beraber) ağrı-bulantı-kusma haricinde sık görülen bir riski yoktur. 6 aylık ve 1 yıllık mide balon çeşitleri vardır. Her ikisinde de ortalama 20-35 kilo arası kilo verilebilmektedir.
Mide botoksu, balon kadar etkin olmayan ama fazla kilosu olanlarda kilo vermede kullanılan ve son derece yaygın bir yöntemdir. Mide Botoksu yapılan kişiler muhakkak diyetisyen kontrolü sağlaması gerekir. İşlem yine endoskopik olarak yapılmaktadır. Midenin çeşitli bölgelerine botoks enjekte edilerek buradaki kasların çalışmasını yavaşlatma ve midenin geç boşalması, böylelikle tokluk hissi sağlanması amaçlanmaktadır." (İLKHA)