• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
LYS haftasonu yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) hafta sonu yapılacak.

Türkiye`de 81 il merkezi ile Lefkoşa`da gerçekleştirilecek LYS`lerin, sabah oturumu saat 10.00`da, öğleden sonra oturumu ise saat 14.30`da başlayacak. Adaylar girmek istedikleri LYS`lerin hepsine aynı merkezde girecek. LYS`lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacak.

LYS-1`e (matematik) 646 bin 186, LYS-2`ye (fen bilimleri) 332 bin 285, LYS-3`e (edebiyat-çoğrafya) 649 bin 700, LYS-4`e (sosyal bilimler) 349 bin 714, LYS-5`e (yabancı dil) ise 53 bin 308 aday başvuruda bulundu.

LYS`lerin ilk sınavı olan sosyal bilimler, 15 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sosyal bilimler sınavı (LYS-4), sabah saat 10.00`da başlayacak. Sınav tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek.

LYS-4`te, tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 40 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek.

DİN KÜLTÜRÜNDEN SORU SORULMASI 

Ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere, 2013-LYS sosyal bilimler sınavında yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından bu öğrenciler muaf tutulacak. Söz konusu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine LYS`de sosyal bilimler sınavında yer alan felsefe grubu altındaki psikoloji alanından 3, sosyoloji alanından 3, mantık alanından 2 soru sorulacak.

2013-YGS`de işaretledikleri test grubu 2013-LYS-4`de de geçerli kabul edilmek üzere, Yükseköğretim Genel Kurulunun kararı doğrultusunda adaylara 2013-LYS-4 sosyal bilimler sınavı felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi testinde 40 soru sorulacak. Cevap kağıdında da bu test ile ilgili 40 cevap alanı bulunacak.

ADAYLAR İLK 24 SORUDAN SORUMLU OLACAK 

Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacak ve cevap kağıdının bu testle ilgili alanında ilk 24 cevap alanını işaretleyecek.

2013-YGS sosyal bilimler testinde; din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplayan adaylar (imam hatip okulları dahil ortaöğretim kurumlarında yasal olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olan öğrenciler), 2013-LYS-4 sosyal bilimler sınavı felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde yer alan 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. ve 32. din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplandırmakla yükümlü olacak.

MATEMATİK SINAVI 

Matematik sınavı ( LYS-1) 16 Haziran Pazar günü yapılacak.LYS-1 sabah saat 10.00`da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek.

LYS-1`de, matematik ve geometri testleri yer alacak. Matematik testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek.

Yabancı Dil Sınavı ( LYS-5) 16 Haziran Pazar günü yapılacak.LYS-5 öğleden sonra saat 14.30`da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı dil sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak.

İKİNCİ HAFTA SONU SINAVLARI 

Fen bilimleri sınavı ( LYS-2), 22 Haziran Cumartesi günü yapılacak.LYS-2 sabah saat 10.00`da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-2`de, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30`ar soru bulunacak ve 45`er dakika cevaplama süresi verilecek.

Edebiyat-coğrafya sınavı ( LYS-3), 23 Haziran Pazar günü yapılacak.LYS-3 sabah saat 10.00`da başlayacak. Tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek.

LYS-3`te, Türk dili ve edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer alacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek.

YASAKLAR 

İlgili LYS’ye ait giriş belgesini (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınava giriş belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacak. Bir LYS için düzenlenen belge diğer LYS’ler için kullanılamayacak. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim veya işaretin bulunmaması gerekiyor.

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az bir saat önce hazır bulunmaları gerekiyor. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacak.

Adayların sınava girebilmeleri için giriş belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecek. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve kimlik numarası bulunması, pasaportun süresinin geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacak, sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası, soğuk damga veya fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

Sınav binalarında hiçbir eşya alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.

LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK 

LYS`de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarıyla YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecek.

LYS`de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunuyor. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir